2013. december 16., hétfő

Elfogyott a tartalék!

Legutóbbi döntésével ismét 1 milliárd forinttal csapolta meg az idei költségvetés általános tartalékát a kormány. Ezzel az idén különböző célokra elköltött összeg 100 milliárd forint fölé kúszott, vagyis az eredeti keretet kimerítette a kormány, igaz időközben 106 milliárd forintra növelte azt. Jövőre a kormány valamivel nagyobb rendkívüli intézkedésekre szolgáló tartalékot tervezett be a büdzsébe, a kockázatok miatt azonban óvatosnak kell lennie ezen a téren. Elfogyott a tartalék
Legutóbbi döntéseivel a kormány ismét hozzányúlt a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló költségvetési tartalékhoz. Ezúttal 968 millió forintot költött a kormány, ezzel pedig a teljes idei költés meghaladta a 100 milliárd forintot. A legnagyobb tételt épp a múlt héten csoportosította át az általános tartalékból a kormány: 18,9 milliárd forintot irányzott elő “az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése szabálysértéssel összefüggő feladatok ellátására”. A részletekből kiolvasható, hogy ez a plusz juttatás a fővárosi és megyei kormányhivatalok működési költségvetésének növelésére megy, vagyis itt feltehetőleg létszámbővítés várható. Mint ismert, december elején lépett életbe a Fővárosban az a rendelet, amely jogellenesnek minősíti az életvitelszerű tartózkodást egyes közterületeken.
A múlt heti költekezéssel a kormány kimerítette az általános tartalék eredeti 100 milliárd forintos összegét. Időközben azonban a keret 106 milliárd forintra nőtt, így a kormánynak van még egy kis mozgástere ebben a tekintetben.

Elfogyott a tartalék - Mutatjuk, mire jutott! Meglepetés jön?
A költségvetés év végi helyzete egyébként idén felettébb érdekesnek ígérkezik. Ahogyan arról beszámoltunk, az év végi módosított hiányelőirányzathoz képest decemberben 250 milliárd forintos hiányt engedhet meg magának a kormány. A korábbi évek tapasztalatai alapján azonban inkább többlet alakulna ki a költségvetésben. Ebben az esetben tehát két forgatókönyv bontakozik ki előttünk: vagy a tervezettnél alacsonyabb lesz az éves pénzforgalmi hiány vagy az év utolsó hónapjában szokatlanul nagy deficit keletkezik egyszeri kiadási tételeknek köszönhetően. Ez január elején dőlhet el, amikor a Nemzetgazdasági Minisztérium közzéteszi az előzetes decemberi államháztartási adatokat.
Mi lesz jövőre?
A 2014-es költségvetésbe a kormány ezúttal is két fő tartalékelőirányzatot épített be. A biztonsági tartalékként szolgáló Országvédelmi Alap összege 100 milliárd forint lesz, míg a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalék 113 milliárd forint lehet. Eredetileg ezt 120 milliárd forintra tervezte a kormány, ám egy módosító javaslattal 7 milliárdot elvettek innen.
A Költségvetési Tanács legutóbbi véleményében éppen ezért javasolta a tartalékszint átgondolását, a kormány azonban újfent azt a választ adta, hogy a betervezett tartalékok elegendőek a kockázatok kivédésére. A KT ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy épp csak megfelel a törvényi előírásnak az általános tartalék jövő évre tervezett szintje (a tartalék előirányzata nem lehet több a központi költségvetésről szóló törvény kiadási főösszegének 2%-ánál, és nem lehet kevesebb 0,5%-ánál) és nem ad fedezetet az esetleges új negatív kockázatokra.
Szinte szóról szóra ugyanerre figyelmeztetett múlt heti jelentésében az Európai Bizottság. “A 2014-es költségvetésben ugyanakkor nincs tartalék arra az esetre, ha esetleg a végrehajtás valahol megcsúszna: bármilyen hiánynövelő intézkedés vagy negatív fejlemény – hacsak teljes egészében nem ellentételezik – a GDP arányában 3%-os küszöb fölé emeli a hiányt” – fogalmazott a Bizottság.
Mindez azt jelenti, hogy a költségvetés kiszolgáltatottan áll az esetlegesen jövőre bekövetkező negatív fejlemények előtt és éppen ezért újabb kényszerű kiigazításokra készülhetünk.
A Parlament időközben megszavazta a 2014-es költségvetést.
(portfolio )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése