2013. december 16., hétfő

Különleges státuszt kínál Izraelnek az EU

Úgynevezett különleges kivételezett partnerséget ajánl Izraelnek és a majdani palesztin államnak az Európai Unió arra az esetre, ha az izraelieknek és a palesztinoknak sikerül végleges békeszerződést kötniük.

Ez nagyobb hozzáférést jelentene mindkét állam számára az európai piacokhoz, szorosabb kulturális és tudományos kapcsolatokat tenne lehetővé, megkönnyítené a kereskedelmet, a befektetéseket és az üzleti kapcsolatok létesítését az izraeliek és a palesztinok számára - derül ki az uniós külügyminiszterek által elfogadott, úgynevezett végkövetkeztetésekből.

Emellett az EU védelmi együttműködést és megerősített politikai párbeszédet is ígér "mindkét államnak". Az uniós diplomáciai vezetők óva intenezettk minden olyan lépéstől, amely alááshatja a béketárgyalásokat, továbbá sajnálatukat fejezik ki, hogy Izrael folytatja a telepek bővítését, "amelyek a nemzetközi jog értelmében törvénytelenek, és akadályt gördítenek a béke útjába".

A tanács az Irán és a nagyhatalmak között uniós közvetítéssel Genfben létrehozott, történelminek tekintett megállapodást is üdvözli. Ez erről kiadott, mindössze 10 soros konklúzióban a miniszterek támogatásukról biztosítják a megállapodást.
Hír24

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése