2013. december 18., szerda

Lampedusa "olyan, mint egy koncentrációs tábor”

Óriási botrány lett Olaszországban abból a felvételből, amely bemutatja, milyen embertelenül bánnak a menekültekkel. A miniszterelnököt is sokkolták a képek.

A földközi-tengeri Lampedusa szigetén készült felvételen azt látni, hogy a menekülteket a fertőtlenítéshez meztelenül állítják sorba a szabadban, a decemberi időjárásban, és lepermetezik őket. A világhálón szerdán elterjedt képek nagy felháborodást váltottak ki. Lampedusa polgármesterét "koncentrációs táborra" emlékeztette a látvány. Agrigento város ügyészsége vizsgálatot indított, de büntetést helyezett kilátásba Enrico Letta kormányfő is, akit "sokkoltak" a képek.
A felvételt minden bizonnyal egy szíriai menekült készítette titokban, mobiltelefonjával, és eljutatta a TG2 olasz televíziónak, amely hétfő este mutatta be egy híradásban. "Úgy bánnak velünk, mint egy kutyával" - mondta a csak Hálidként megnevezett férfi, aki 65 napja vesztegel a lampedusai központban.
A felvételen csak férfiak látszanak, de a menekült hozzátette, hogy ugyanilyen bánásmódban részesítik a nőket is. Az alkalmazottak egyébként megfenyegették a videót készítő szíriai férfit, attól tartva, hogy a felvétel miatt elveszítik állásukat.

Brüsszel megfenyegette Rómát

Az Európai Unió csütörtöki és pénteki csúcstalálkozójának napirendjére tűzték a bevándorlók drámáját, de az Európai Bizottság máris kötelezettségszegési eljárással fenyegette meg Rómát, ha nem tartja be a menekültekkel való bánásmódról szóló uniós direktívákat. Cecilia Malmström belügyi biztos kijelentette, hogy "szörnyű és elfogadhatatlan", ami a befogadó központban történt, és ő is vizsgálatot követelt.
Lampedusa neve két hónapja került a címlapokra, amikor egy hajótörésben 366 illegális bevándorló fulladt a tengerbe a sziget partjai közelében.

http://www.hir24.hu/kulfold/2013/12/18/megdobbento-video-lampedusa-olyan-mint-egy-koncentracios-tabor%281%29/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése