2013. december 18., szerda

Az Arany Hajnal Párt vezetője: az európaiaknak kompenzációt kell fizetniük nekünk


Nikolaos Mihaloliakos_ Fotó Oroszország Hangja _ EPA

…”Görögország és Oroszország kapcsolata szilárd a történelem és a geopolitika szempontjából. Görögország potenciálisan hozzáférést nyújthat Oroszország számára a meleg tengerekhez, cserébe Oroszország pedig biztosíthatná Görögország nemzetbiztonságát. A politikai hatalom Görögországban azonban évtizedek óta ellentétes irányt követ…

Görögországnak ki kell kerülnie a külföldiek védelme alól és valódi szövetségesre van szüksége közös érdekekkel, mint például Oroszország, amelyhez a geopolitikai érdekeknél valami sokkal mélyebb kapcsolat, az ortodoxia fűz.”

***
A totális gazdasági válság korszakában az európai politika előterébe euroszkeptikusok, szélsőjobboldaliak és nacionalisták kerülnek.
Az Oroszország Hangjának adott exkluzív interjújában a görög Arany Hajnal szélsőjobboldali párt bebörtönzött vezetője, Nikolaos Mihaloliakos elmondta, mi az oka a görög nacionalisták növekvő népszerűségének, hogyan látja az Oroszországgal való kapcsolatot és az európai politikai intézmény hogyan küzd az ideológiai ellenfelekkel.
- Van-e politikai aspektusa az Arany Hajnal elleni ügynek?
- Abszolút. Nincs bizonyíték arra, hogy ”bűnszervezet lennénk”. A letartóztatásomra és bírósági eljárásra nem véletlenül akkor került sor, amikor a miniszterelnök az Egyesült Államokban tartózkodott, ahol ő beszámolt az Arany Hajnal üldözéséről. Továbbá a televíziós interjújában elismerte, hogy a vezetőink letartóztatására adott ki utasítást.
- A sajtó gyakran ”neonácizmussal” vádolja az Arany Hajnalt. Ön egyetért ezzel?
- Egyáltalán nem értek egyet ezzel. Az Arany Hajnal nacionalista, antikapitalista mozgalom, amely azért küzd, hogy Görögország ne kerüljön az angolszász imperializmus protektorátusa alá.
- Egyes európai vezetők komolyan aggódnak amiatt, hogy a következő európai parlamenti választásokon az euroszkeptikus pártok a mandátumok mintegy 30%-át szerezhetik meg. Hogyan értékeli Ön az Arany Hajnal esélyeit a 2014-es választásokon?
- A legtöbb európai már nem akarja azt az Európát látni, amelyik szolgai módon engedelmeskedik az amerikai politikának. Egy ilyen Európa ellen küzdenek az euroszkeptikusok. Szeretnénk egy másik Európát, amelynek Oroszország is a része lenne. Az Arany Hajnal az EP-választásokon a második vagy akár az első helyen is végezhet. Ezért engem börtönbe zártak.
- Számos ismert politikus és közgazdász ajánlja Görögországnak, hogy hagyjon fel az euróval és térjen vissza a drachmához. Miért ragaszkodik továbbra is a görög kormány az euró megőrzéséhez minden áron?
- Az ideológiai és politikai célunk a nemzeti valutához való visszatérés, mivel ez az előfeltétele egy szabad nemzet megteremtésének. Ahhoz azonban, hogy elhagyjuk az eurót, az európaiaknak kártérítést kell fizetniük nekünk, mivel az euró miatt tönkretették a nemzetgazdaságunk alapvető struktúráját.
- Milyennek szeretné látni Görögország és Oroszország kapcsolatát?
- Görögország és Oroszország kapcsolata szilárd a történelem és a geopolitika szempontjából. Görögország potenciálisan hozzáférést nyújthat Oroszország számára a meleg tengerekhez, cserébe Oroszország pedig biztosíthatná Görögország nemzetbiztonságát. A politikai hatalom Görögországban azonban évtizedek óta ellentétes irányt követ.
- Milyennek látja Görögország jövőjét?
- Nyilvánvaló, hogy a 2014-es esztendő nehéz lesz a görög nép számára. Nincs semmilyen fejlődés, a szegénység és a munkanélküliség csak növekszik. Görögország azonban gazdag ország, amely stratégiailag fontos helyet foglal el a világban. Amennyiben pedig szabad és független ország lenne, amiért mi küzdünk, úgy hosszú távon fényes jövő várhat ránk. Görögországnak ki kell kerülnie a külföldiek védelme alól és valódi szövetségesre van szüksége közös érdekekkel, mint például Oroszország, amelyhez a geopolitikai érdekeknél valami sokkal mélyebb kapcsolat, az ortodoxia fűz.
Valentin Mandrasescu - Oroszország Hangja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése