2013. december 18., szerda

Megtaláltak 200, ellopott német luxusautót: a tádzsik elnöknél vannak

Lopott német luxusautókat használ Emomalii Rahmon tádzsik elnök családja a Bild című német lap szerint. A Bild csütörtöki beszámolója szerint a német hatóságok GPS-adatok alapján kimutatták, hogy Tádzsikisztánban van Németországban ellopott kétszáz luxusautó, köztük 93 BMW.
A Westwind nevű nyomozócsoport azt is megállapította, hogy számos autót az elnöki család és a legszegényebb volt szovjet tagköztársaságot 21 éve vezető Emomalii Rahmon államfő családjával üzleti kapcsolatban álló személyek használnak.
A német hatóságok felvilágosítást kértek a tádzsik társszervektől, hogy az autók miként kerültek az ázsiai országba. Kikérték egyebek között az adásvételi ügyletek résztvevőinek nevét, de az adatokra és dokumentumokra hónapokig hiába vártak.
Az esetről értesült a berlini tartományi kormány igazságügyi és fogyasztóvédelmi tárcájának vezetője, Thomas Heilmann, aki tájékoztatta a külügyminisztériumot. A lopott autók ügyéből így diplomáciai affér kerekedett, a berlini tádzsik nagykövetet berendelték a minisztériumba, ezután pedig, az idén októberben a tádzsik külügyminiszter lemondta tervezett berlini látogatását.
A külügyminisztérium szóvivője szerint a tárca azóta napirenden tarja az ügyet, de a tádzsik hatóságok nem hajlandóak kiadni a kocsikat – írta a Bild.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése