2014. február 26., szerda

Zavarok lehetnek az európai gázellátásban

Az Izvesztyija napilap szerint áprilistól megemeli a Gazprom a gáz árát Ukrajna számára, ha az országban továbbra is fennáll a politikai instabilitás. Tavaly decemberben Ukrajna számára 400 dollárról 268,5 dollárra engedték le az árat, de ez az engedmény még a Janukovics által vezetett államra vonatkozott, amit mostanra felszámoltak a nyugati felforgatók. Ezzel a lépéssel nehéz helyzetbe kerül az ukrán költségvetés, mivel elveszíthetik az Európába történő gázszállításból származó nyereségeket. Ukrajna mindeddig saját költségvetése kiigazítására használta a gázárkedvezményt, Európába pedig a korábbi árak alapján értékesített, így az árrés plusz bevételekhez juttatta az államháztartást.
Fennáll a veszélye annak, hogy az egyébként is megcsappant ukrán költségvetés nem tudja kigazdálkodni a gáz árát és mivel nem húzhatják sokáig a kifizetéseket, a közeljövőben újból előállhat az a helyzet, hogy az európai gázellátásban zavarok állnak be.
A Gazprom már bejelentette, hogy amíg Ukrajna nem fizet, addig ők sem fizetik a gázvezetékek karbantartásával kapcsolatos költségeket, vagyis bárhol bármi meghibásodás van, az a csődközeli ország felelőssége. Ukrajna az atlantista puccsot követően mindössze harmadannyi gázt vásárolt Oroszországtól, mint a puccsot megelőző időszakban - mindössze ennyit tudnak kifizetni. A szakértők becslései szerint a fűtési szezon végére ezzel teljesen kiürülnek az ukrán gáztározók, Ukrajnának semmilyen gáztartaléka nem marad.

http://www.hidfo.net/2014/02/26/zavarok-lehetnek-az-europai-gazellatasban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése