2014. március 20., csütörtök

Az Egyesült Államok és a mexikói háború (Arizona, Kalifornia, Nevada, Texas, Új-Mexikó, Uta

Az Egyesült Államok saját történelmét és törvényeit rúgja fel, mikor kijelenti, hogy a Krím oroszországi csatlakozása és a népszavazás nem érvényes. Hogy is történt az az amerikai-mexikói háború, amikor Mexikó egyszerűen elvesztette területe 50%-át, amely az Egyesült Államokhoz "csatlakozott"? Amikor az Egyesült Államok - mint hadviselő fél - a leszakadást szorgalmazó mexikói vezetők mellett katonailag lépett fel?
Zölddel az USA által -jogalap nélkül- megszállt területek
Nos, a kenyai pávián és atlantisa bandája úgy vélik, az régen volt, most meg az a törvényes, amit ők annak mondanak. Csakhogy ez nem így van. Az USA-ban él a precedensjog, akár több száz évre visszamenőleg is.
Ezek szerint azonban úgy tűnik, a kenyai pávián nem ismeri az amerikai történelmet. Jó lenne, ha az egyetemen - amit állítólag elvégzett -, nem csak a nemi aktust tanulta volna meg, hanem a történelmet is. Mexikó szinte 50%-ának annektálása után, annak elfogadása és aláírása után soha többé nincs joga egyetlen hasonló lépést sem bírálni, vagy ha megteszi, akkor mondjon le a kérdéses területről. A történet ugyanis kísértetiesen hasonló, - de csak a történetében. A kérdéses mexikói területen ugyanis egyetlen "amerikai" sem lakott, csak mexikóiak.
Mint azt az orosz diplomaták már többször is jelezték, az amerikai külügy egyszerűen úgy viselkedik, mint elefánt a porcelánboltban. Bár az elmúlt időben megszokhattuk a kapkodást, politikai csetlést-botlást (amit még személyesen Putyin is a szemükre vetett, miszerint nem profin, szakemberhez és államférfiakhoz méltóan viselkedtek a Krím-kérdésben), de egy viszont biztos: jó lenne, ha legalább a saját történelmükkel tisztában lennének.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése