2014. március 20., csütörtök

200 millióval drágábbak az idei szavazólapok.

170 tonna, 8 kamion, 5 500 kilométer – ezek, és még rengeteg számadat hangzott el azon a bejáráson, amelyet hétfőn tartottak az ÁNY Biztonsági Nyomdában, ahol már javában készülnek az idei országgyűlési választás szavazólapjai. A fentiek a szavazólapok teljes tömegére és azok összefűzött hosszára vonatkoznak, de még az is kiderült, hogy:

összesen 8 millió 32 ezer választópolgár jogosult a voksolásra, akik részére összesen 16-18 millió szavazólapot nyomtatnak (külön az egyéni jelöltre és az országos listára való szavazáshoz)
a szavazófülkékben 165 ezer golyóstollat raknak ki
ezeket 55 kilométer nemzeti színű zsinórral rögzítik
az urnákat 110 kilométer nemzeti színű szalaggal zárják majd le
az ÁNY Biztonsági Nyomdánál kellemesebb munkahelyek is léteznek: a csarnokban 27 (nyáron akár 30) fok van, és 65-70 decibellel dübörögnek a nyomdagépek



A szavazólapok gyártása 200 millió forinttal többe kerül majd, mint a 2010-es országgyűlési választások első fordulójában. Így összesen 468 millió forintot fordítanak rá – mondta a bejárást megelőző sajtótájékoztatón Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Három kerületben léptek vissza jelöltek, négyben pedig jogviták miatt még nem végleges a névsor. Ezeket a változásokat idő hiányában már csak filctollal fogják tudni jelölni a szavazólapon.

A szavazóurnákat és a fülkéket már kiszállították, a szavazólapokat a választás előtti szombaton, április 5-én juttatják majd el az országos egyéni választókerületi irodákba.
Super Size

Az idei szavazólapok nemcsak drágábbak, de jóval nagyobbak is lesznek a korábbiaknál, ami annak köszönhető, hogy a lazább jelölési szabályok miatt az idén rekordmennyiségű egyéni jelöltre (1577) és országos listára (18) lehet szavazni.

Az abszolút rekorder a Baranya megyei 4-es számú egyéni választókörzet, ahol 29 egyéni jelölt versenyez: itt egy A4-es lap háromszorosa lesz a szavazólap mérete. A Nógrád megye 1-es számú választókerületében induló 24 jelölt neve már egy megnövelt A3-ason is elfér majd. A lap méretével az 1-es, a 4-es és az 5-ös budapesti egyéni választókerületben volt a legkisebb gond: ezekben a körzetekben csak öt-öt jelölt indul.

Az egyéni listás szavazólapok mérete átlagosan 175, az országos listás szavazólapoké 125 százaléka lesz a négy évvel ezelőttieknek. Az új szavazólapok nem fognak elférni a szavazófülkékbe kihelyezett asztalokon, ezért fizikai ügyesség is kell majd az ikszeléshez.

60 fős bizottságok?

A jelöltek burjánzása azért is gondot okozhat, mert az országos listát állító pártok, illetve az országos listát nem állító szervezetek egyéni jelöltjei is két-két tagot delegálhatnak a szavazóköri bizottságokba, az önkormányzatok által delegált három tag mellé. A Blikk csütörtöki cikke emiatt 60 fős bizottságokkal riogatott, akik adott esetben nem is férnének be a szavazóhelyiségbe. Ráadásul a lapnak nyilatkozó László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint így könnyebben csalhatnának, és a várható konfliktusok miatt a szavazatszámlálást is lassítanák.

Ugyanakkor Pálffy Ilona szerint erre nincs esély: jelenleg épen az a baj, hogy nincs elég delegált, a 10 386 szavazókörbe eddig 7 591-et regisztráltak, a határidő pedig pénteken lejár (ezeknek a szavazókörök közötti megoszlásáról nem tudtunk meg közelebbit, de az NVI elnöke szerint sehol nem kell tumultustól tartani).
Külföldi szavazatok

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni szavazók választási regisztrációja március 22-én zárult le, az első nyolc levélszavazat már meg is érkezett Magyarországra.


A itthoni lakcímmel is rendelkező, külföldön élő magyar állampolgárok március 29-ig regisztrálhatják magukat valamelyik külképviseleti szavazóhelyen. Az eddigi regisztrációk alapján Brüsszelben és Münchenben biztosan, de úgy tűnik, hogy Bernben is szavazósátrat kell majd felállítani, mivel ezeken a külképviseleteken ezernél többen kérték a választói névjegyzékbe való felvételüket. Londonban egy 600 négyzetméteres étteremben szavazhatnak majd a kinti magyarok – tudtuk meg Pálffy Ilonától.

Ezekbe a szavazókörökbe a 97 külképviseleti választási iroda elnökei fogják kivinni a szavazólapokat, miután a regisztráció lezárult.
Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése