2014. március 20., csütörtök

Választási szólamok árnyékában

Emlékszünk Gyurcsányék választási jelszavára? - "Dübörög a gazdaság". Orbánék: "Az ország jobban teljesít". Ennyi. Van különbség? Csupán megfogalmazásban, a lényeg ugyanaz. Alaposan dicsérjük fel a semmit. A tartalom? Ugyanannyi, mint Gyurcsányék esetében volt: a nagy nulla. Azt mondják, harmónia az, ha a tartalom és a forma összhangban van. Összhangban van-e a tartalom a párt jelszavaival?
Nos, legelőször; a jobban teljesít annyit jelent, hogy növekszik, erősödik. Hogy mihez képest, az már nincs a jelszó mögé írva. Márpedig hivatalos adatokból tudjuk, hogy az ország GDP-je egyetlen petákkal sem növekedett az elmúlt 4 évben. Mindez inflációval egybekötve, tehát maga az össztermék mennyisége csökkent. Akkor hol a jobb teljesítés?
Talán arra gondolnak, hogy csökkent az államadósság? Pedig nem. Orbán Viktor négy éve meghirdette az államadósság elleni harcot. Jelenleg - főleg most, hogy rekord árra emelkedett az euró -, az államadósság is rekordon áll. Ennyi adósságunk még soha nem volt, mióta Magyarország létezik. Az adósság elleni harc elbukott. Hiába hirdetik, hogy kifizettük az összes IMF-hitelt. Csakhogy a hitelünk igen kis hányada volt IMF hitel.
Talán több gyerek született? Mert ugye az is nevezhető jobban teljesítésnek, és mivel fogyatkozunk, ennek megfordítása komoly eredmény lenne. Erről sincs szó, tavaly éppen egy Ceglédnyi várossal, 36 000 emberrel lettünk kevesebben. Mellé igen lényeges hozzátenni, hogy az első osztályba beiratkozott gyerekek fele cigány. Vagyis hiányzik 50 000 magyar gyerek! - évente.
Ha az ország jobban teljesít, akkor gondolhatjuk, hogy nem kell elmenni az országból, hiszen van elég munkahely, jó kereset, biztos megélhetés. Ennek ellenére azt láthatjuk, hogy a Fidesz szerint is legalább 500 000 magyar dolgozik már külföldön. Szerintünk több. Sokkal több. Ebben az esetben pedig már nem lehet Gyurcsányozni. Eltelt 4 év! És a helyzet ahelyett, hogy javult volna, tovább romlott. Mára a sajtó nagy üdvrivalgások közepette reklámozza, hogy a legnagyobb sikerágazat a külföldi munkaerő, mivel 540 milliárd forintot küldtek haza a tavalyi évben. Ez a szám azonban csalóka, legfőképpen azért, mert a kimenekülők száma lassan csökkenni fog. Nem lesz aki kimenjen, mert már mindenki kint van, aki csak kimehetett. Onnantól kezdve a beküldött összeg is elkezd csökkenni, mert a kimentek lassan kiviszik a családjukat, vagyis lezajlik egy évtized alatt egy lassú elvándorlás, mint az 1800-as és 1900-as évek fordulója idején. Következmény: kieső születendő generáció, és egy új Trianon. Ez a sikerágazat következménye. Ebben pedig felelős a kormány! Mind a négy évével, mert négy év alatt nemhogy csökkent volna a kimenekülők száma, hanem rekordot döntött. Van itt valahol jobban teljesítés?
Aztán arra is gondolhatnánk, hogy a jobban tejesít annyit tesz, több ház épül. De ez sem. Csupán elenyésző hányada a magas szociális hátterű Kádár korszaknak, tizede annak, ami 15 éve épült. Ezek szerint se a születésben nem jeleskedünk, se az építésben. Akkor feltesszük a kérdést; miben teljesít jobban az ország?
A válasz egyszerű. A számok és a diagramok tologatásában. Abban, hogy megmagyarázzák, az a pohár ami negyedig kiürült, valójában negyedig tele van. Mert már félig sincs. Csökkent a munkanélküliek száma? Mert nincsenek is, ugyanis a munkanélkülit átkeresztelték munkakeresőnek, és így már munkanélküli sincs. Nőt a foglalkoztatottság, mert rengeteg segélyest egyszerűen átneveztek közmunkásnak, és modernkori rabszolgát csináltak belőlük, havi 48 000 forintért. Ennyi. Így kell játszadozni a számokkal. Tartani kellett a 3% alatti hiánycélt? Hogy érték el? Egyszerűen lefaragták a szociális pénzeket, a fizetéseket, a katonai költségvetést. Ami így is szinte nulla volt, a felére vették, a másik oldalon a bevétel nem nőt, de a számok alapján ez növekedésnek is kinézhet. Pedig nem az, hanem a nép becsapása.
Aljas választási propaganda praktikák ezek, de nem véletlenül költ a kormány évi több tíz milliárdot "kommunikációs" cégek finanszírozására. Ők azok, akik elmondják, hogyan kell meghülyíteni a népet. Szépen sztaniolba csomagolni a követ és úgy fejbe dobni vele az embereket. Vacak is, fáj is, de milyen szépen csillog! Ez a kormányunk.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése