2014. március 20., csütörtök

Obama: jobb ha nem ingereljük tovább Misát!


Az amerikai elnök kizárta, hogy az USA bármiféle katonai beavatkozást hajtson végre Ukrajnában. Az ENSZ BT-ben viszont éles szóváltás zajlott az amerikai és az orosz nagykövet között.
Barack Obama: “úgy gondolom, még az ukránok is elismerik, hogy számunkra nem lenne helyes lépés katonailag összetűzni Oroszországgal, és ez nem lenne jó Ukrajnának sem – idézi az MTI. Diplomáciai téren viszont Washington mindent megtesz annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra krími politikájának megváltoztatása érdekében.
Az Egyesült Államok egy szilárd nemzetközi koalíció kialakításán dolgozik, amely “világos üzenetet fog küldeni” Moszkvának. Az Egyesült Államok – az Európai Unióhoz hasonlóan – szankciókkal sújtotta Oroszországot. Obama most úgy fogalmazott, hogy folyamatosan növelni kívánják a nyomást Moszkvára. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkár egy szerdai washingtoni beszédben pedig arra figyelmeztetett, hogy Oroszország terjeszkedése Ukrajnában a legnagyobb fenyegetés Európa biztonságára és stabilitására a hidegháború óta.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsában az amerikai és az orosz nagykövet esett egymásnak. Samantha Power lopáshoz hasonlította az Ukrajna részét képező Krím térségének Oroszország általi bekebelezését, mire Vitalij Csurkin azzal fenyegetőzött, hogy Moszkva más nemzetközi ügyekben sem fog együttműködni az Egyesült Államokkal.
Csurkin az országa elleni sértésnek minősítette Power szavait, és elfogadhatatlannak nevezte azokat. Ha az Egyesült Államok küldöttsége együttműködést remél tőlünk a Biztonsági Tanácsban más témákban, Power asszonynak meg kell értenie ezt – mondta. A gyakorlatban az ENSZ BT tehetetlen Oroszországgal szemben, hiszen Moszkva vétójoggal rendelkezik a testületben.
(hir24)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése