2014. március 2., vasárnap

Obama ismét a "helyzet magaslatán"

Barack Obama Nobel békedíjas amerikai elnök kezdésnek megfenyegette Oroszországot, hogy nem fogják tétlenül nézni, ha Moszkva beavatkozik Ukrajnában. Ezt a fenyegetést Moszkva annyira komolyan vette, hogy több orosz parlamenti képviselő indítványozta az orosz nagykövet hazahívását.
Hídfő.net | Obama ismét a "helyzet magaslatán"Obama tehát hatásosan fenyegetett - orosz csapatok a Krím-félszigeten már másnap
Obama utána a német külügyminiszter is nyilatkozott, aki sokkal visszafogottabban beszélt a kialakult helyzetről. Talán még van némi emlék arról, hogy jár az, aki az oroszokkal kötözködik. Valószínűleg sokkal inkább az lehetett a németek számára kínos, hogy felrémlett előtte az Európát sújtó energiaválság, ha nem lesz orosz nyersanyag. Egy új olaj- vagy gázválság Európa és főleg a nyugati társadalmak gyors megroppanását okozná. Márpedig az lesz hosszútávon. Éppen ezért mennyi az esélye egy oroszok elleni atlantista katonai beavatkozásnak? Nem sok. Obama mondhat amit akar, ezzel is csak a saját hitelességét rombolja napról napra. Láthatóan az európai politikusok már felmérték, semmi esélyük nincs Moszkvával szemben.
Eközben az ukrán parlament már csak "kéri" Putyint a csapatok visszavonására. Ez azért érdekes, mert 12 órával ezelőtt még ugyanez a parlament "felszólította" Putyint a csapatok visszavonására. Csak nem kiderült menetközben, hogy az amerikai barátok erőforrásai kimerültek a 4 hónapos "spontán" forradalom támogatásában? Lehetséges, hogy Obama ezért váltott hirtelen hangnemet, és próbálta egy békítő telefonhívással elintézni az ügyet? Reméljük ezt ő se gondolta komolyan, hogy ezek után (Szíria, Ukrajna, Venezuela) őt a glóbusz keleti felén még valaki érdemi tárgyalópartnernek tekinti.

http://www.hidfo.net/2014/03/02/obama-ismet-helyzet-magaslatan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése