2014. március 17., hétfő

Obama szankciókat jelentett be


Az amerikai elnök elrendelte szankciók életbe léptetését 11 orosz és ukrán tisztviselő ellen. Obama azzal vádolja Oroszországot, hogy "aláássa a demokratikus átmenetet" Ukrajnában, "fenyegeti az ország békéjét, stabilitását, függetlenségét, területi egységét" és "az ukrán természeti kincsek megkaparintására törekszik".
A szankciók célpontjai Vladiszlav Szurkov elnöki segéd, Szergej Glazijev elnöki tanácsadó, Leonid Szluckij, az Állami Duma tagja, Andrej Klisasz, a felsőház tagja, Valentina Matvijenko, a Föderációs Tanács elnöke, valamint Dimitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes és Jelena Mizulina, az Állami Duma tagja.
Emellett szankciókat léptettek életbe négy ukrán állampolgárral szemben "az államhatalom megdöntésére tett kísérlet" miatt: Viktor Janukovics államfő, valamint vezető krími politikusok: Szergej Akszjonov, Vlagyimir Konstantinov, és Viktor Medvedcsuk, az államfő politikai tanácsadója. Őket vádolja az amerikai kormány az államhatalom megdöntésére tett kísérlettel és kormány aláásásával.
Az Egyesült Államok elnöke gyakorlatilag minden bűncselekménnyel Oroszországot vádolja, amit a közelmúltban amerikai beavatkozással hajtottak végre az országban. Az amerikaiak hatalomba tettek egy bábkormányt, majd a legitim ukrán állami vezetőket vádolják azzal, hogy aláássák a kormány működését. A "kormányét", ami soha senkitől nem kapott semmilyen legitimitást és civil ruhás NATO zsoldosok engedték be parlament épületébe. Oroszországot katonai beavatkozással vádolják, miközben a kijevi kormány egy amerikai katonai beavatkozás eredménye.
Joe Biden elnökhelyettes nemsokára Európába utazik, - Lengyelországban és a balti államokban fog tárgyalni az orosz és ukrán politikusokat érintő szankciókról, melyek egyelőre gyakorlatilag semmit nem jelentenek. Az érintett személyektől megvonják a vízumot és zárolják a nyugati országokban tárolt vagyonaikat (ha van ilyen).
Obama a szankciók bejelentése után azzal fenyegetőzött, hogy ha Oroszország megszállja Kelet-Ukrajnát, további szankciókat hoznak. Ezzel gyakorlatilag azt mondta, hogy "majd akkor tesznek valamit", mert a jelenlegi szankciók gyakorlatilag semmit nem jelentenek. Janukovicsnak esze ágában nem lenne nyugati országokba utazni, de a jelen helyzetben más orosz vezető tisztviselőknek se jutott volna eszébe, így vízumra sincs szükségük.
Dimitrij Rogozin már be is jelentette, hogy ezeket az intézkedéseket csak a nyugati országok területén tudják érvényesíteni, - a miniszterelnök-helyettes értetlenül állt az intézkedések előtt: nem értette, miért számít ezek közül bármelyik is kényszerítő eszköznek, hiszen nyugatra utazni sem akar, nyugatra menekített vagyonai sincsenek.
Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban bejelentette, hogy Moszkva elítéli bármiféle szankciók alkalmazását más országok ellen, de ha az USA és az EU szankciókat hirdet meg, az ellenlépések a nyugati intézkedésekkel szimmetrikusak lesznek.

Barack Obama - 20 év múlva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése