2014. március 25., kedd

Több tízezren támogatják Alaszka kilépését az Egyesült Államokból

Több mint 22 ezren írtak alá a Fehér Ház honlapján egy petíciót, ami javasolja, hogy Alaszka szakadjon ki az Egyesült Államokból és csatlakozzon az Oroszországi Föderációhoz. A petíciót március 21.-én nyitották, és ha egy hónapon belül eléri a 100 ezer aláírást, az Obama-adminisztrációt a saját törvényei köteleznék, hogy foglalkozzon a javaslattal.
Hídfő.net | AlaszkaAlaszka elhelyezkedése (pirossal) az észak-amerikai geológiai kontinensen
A petíció népszavazás kiírását javasolja az Egyesült Államokból kiszakadásról arra hivatkozva, hogy orosz utazók Szibérián és a Bering-szoroson át már évezredekkel azelőtt jártak Alaszkában, hogy az európai ember egyáltalán partra szállt volna az újvilágban. A dokumentum egyben nyomon követi a terület orosz gyarmatosításának történetét is. Alaszka 1867-ig orosz kolónia volt, mikor is II. Sándor orosz cár mai áron számolva mintegy 120 millió dollárért eladta a területet az Egyesült Államoknak.
A petíció nem egy egyedüli jelenség, 2012. novemberében már Texas is közzétett egy hasonló felhívást, amiben népszavazás kiírását követelték az Egyesült Államokból kiszakadásról. A texasi petíció az életszínvonal védelmét és a kiegyensúlyozott helyi költségvetés kialakításának szükségességét nevezte meg a függetlenedés indokául. Azt követően több amerikai állam, Tennessee, Louisiana, Dél-Karolina, Észak-Karolina, Florida, Alabama és Georgia államok is hasonló petíciókat tettek közzé. Ezek közül a texasi petíció meg tudta szerezni a szükséges mennyiségű aláírást (125 ezer), ennek ellenére Obama lesöpörte az asztalról, mondván, hogy "senki nem vitatja, hogy országunk nagy kihívások elé néz, de az amerikaiaknak együtt kell dolgozniuk a fenntartható fejlődésen".
Azt követően a Fehér Ház bejelentette, hogy "nyitottak a konstruktív vitára", de az ország területi egységének megbontásáról nem hajlandók vitát kezdeni. A Fehér Ház korábban azzal kívánta fenntartani a demokrácia illúzióját, hogy az állampolgárok a kormány honlapján saját petícióhoz gyűjthetnek aláírást, amit ha elegen támogatnak, a szövetségi kormány vitát indít róla. Ennek ellenére a szükséges mennyiségű aláírást összegyűjtő javaslatok több mint kétharmadát egyszerűen félresöprik.

http://www.hidfo.net/2014/03/25/tobb-tizezren-tamogatjak-alaszka-kilepeset-az-egyesult-allamokbol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése