2014. április 24., csütörtök

Fokhagymából, chili paprikából is készíthető rovarölőszer! Nem kell a vegyszer...

A fokhagyma spray (áztassunk 3 gerezd fokhagymát kevés napraforgóolajban 24 órán át és aztán adjuk ezt kb. fél liter vízhez, mely így szappanszerűen fog oldódni. Rázzuk össze 5-6 szor és permetezzünk ezzel), segít csökkenteni a poloskák és a mozaikos hátú zöldségbogarak számát.
A paprika spray (a csésze friss chili paprikát pépesítsünk el fél csésze szárított paprikával és egy csésze vízzel.) segít kordában tartani a hernyókat és szövőpilléket.

Az író spray (negyed csésze írót és 2 csésze lisztet összekeverünk 5 liter vízzel) segít távol tartani az atkákat, melyet a levelek alsó részére kell permetezni minden második nap.


A vöröshagyma spray szintén hasznos a pajzstetvek, tripszek, levéltetvek, és atkák ellen.(oldjunk 500 ml forralt vizet 1 kg hámozatlan vöröshagymára és hagyjuk rajta kb.20 percig. Lehűlés után, leszűrve lehet vele permetezni).

Tűzrakóhelyekről származó fahamuból készült oldattal féken tarthatók a levélevő fülbemászók, szöcskék és sáskák. Néhány kertész ajánlja az mosószerek oldatát is, melyek jó általános rovarölők lehetnek.

Amíg a kémiai rovarölők, főleg a szisztematikus hatásúak (pl. a Malathon vagy a Maldison) teljes levélhullást eredményezhetnek, addig a közepesen gyenge változatok, mint pl. a Neem-fa olaja ennek veszélye nélkül is használható. Ez az olaj széles körben elterjedt rovarölőszer Indiában, beleértve a gabonafélék zsizsikmentesítését is. Ezt egy indiai fa a Neem fa (Azadirackta indica) leveléből készítik. Ahogy a legtöbb Hibiscus nevelő valószínűtlen, hogy hozzájut ehhez a fához, inkább ennek olaját kell beszerezni, és feloldani 1:200 arányban meleg vízben. Ez az oldat nem tárolható, és csak egyszer használható fel. Biztonságosan befújható vele minden növény, és a rajta levő összes szívó és rágó kártevő, mivel nem károsítja a természetes ragadozókat és az emberi egészséget, és korai időszakban alkalmazva megakadályozza a peték lárvává alakulását is a legtöbb rovarnál.(sajnos tudomásom szerint ez a készítmény csak az USA-ban kapható) Legyünk óvatosak minden ilyen keverékkel. Bár ezek biztonságos keverékek, ne tároljuk öket élelmiszerek közelében, címkézzük fel a tároló edényeiket és tároljuk őket távol az egyéb konyhában felhasznált alapanyagoktól.

Szintén használhatunk csapdákat is. Vágjunk egy tenyérnyi fehér vagy sárga kartonlapot és kenjük be vazelinnel. Szögezzük vagy akasszuk a bokrok szárára. A rovarkártevőket, főleg az éjjel repülőket odacsalogatja, és gyorsan odatapadnak. Ez egy egyszerű eszköz a helyi rovarpopuláció féken-tartására. Próbáljuk ki és meglátjuk, mennyi rovar beleragad a csapdánkba. A csapda különböző célokból készülhet, levéltetvek ellen bekenhetjük cukoroldattal vagy élesztőkivonattal is.
Egy másik nem mérgező ajánlat az oldott élesztőkivonat szétpermetezve kis mennyiségben a kertben, mely magához vonzza a természetes ragadozókat melyek elpusztítják a levéltetveket.

Egy könnyen használható recept Ausztráliából származik, mely egyenlő rész növényi olajból, és folyékony mosószerből áll feloldva kb. 1 liter vízben. Ez, beszámolók szerint segít megölni vagy legalábbis távol tartani a kártevőket.
Figyelmeztetünk ugyanakkor mindenkit, hogy ezek a természetes szerek nem képesek teljesen elpusztítani a kártevőket, de látható számukat lehet velük vegyszerek nélkül csökkenteni. Alkalmazva ezeket a módszereket természetes egyensúly tartható fenn, a megjelenő kártevők és természetes ellenségeik között. Ha teljesen kiirtjuk a kártevőket - melyek egyben a ragadozóik tápláléka is - felborul ez az egyensúly, és a ragadozok eltávozásával egy későbbi fertőzés esetén hirtelen nagy mennyiségben tudnak a kártevők elszaporodni.

Mindenről Mindenkinek
Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése