2014. április 24., csütörtök

Tüntetnek az ukrán szénbányászok - nem ismerik el kormánynak az atlantistákat

Több mint kétezer szénbányász tüntet már második napja Luganszkban - a munkások magasabb fizetést követelnek és elutasítják a kiszabott fizetéscsökkentést. A munkások elmondása szerint Kijev amiatt csökkenti a fizetésüket, hogy abból építsék helyre a várost, amit a kormány eltávolítása során módszeresen lebontottak és leromboltak. Épületek égtek le, az utca kövezetét felszedték és azzal dobálták a rendőröket - a szénbányászok kijelentették, hogy ennek költségeit ők nem fogják megfizetni, mert ők nem tüntettek a kormány ellen és nem vettek részt a rendbontásban.
Mostanra a szénbányászok közel 80%-a leállt a munkával Ukrajna nyugati régióiban, mert Kijev az IMF nyomására megszüntette a bányászoknak járó szociális juttatásokat és csökkentené a fizetéseket is. Korábban a szebbre kozmetikázott és hivatalos bejelentéseket megelőzően kiszivárogtak az ukrán IMF-hitel feltételei, amiben a szociális juttatások teljes megvonását követelték Kijevtől. Korábban a szénbányászok lakhatási, egészségügyi támogatást kaptak, nem kellett fizetniük a tömegközlekedésért, valamint a régióhoz képest alacsony fizetésükből nem kellett adózniuk. Kijev most megvonná tőlük az összes jogosultságot és 10%-os adót vetne ki az egyébként is rekord alacsony fizetésekre, amit ezen felül még csökkentene is. A Nyugat-Ukrajnában dolgozó szénbányászok fizetése eddig 6000 hrivnya volt, ami alig kétharmada az országos átlagnak.
A tüntetéseken részt vevő bányászok elmondták, hogy Kijev az ő fizetésükből akarja felújítani a várost, amit a nyugat által fizetett tüntetők és utcai harcosok romhalmazzá változtattak. A riporterek kérdésére többen elmondták, nem is értik, miért kell őket bevonni ebbe az egészbe. Ők csak munkát, megélhetést akarnak, a kormányellenes tüntetésekben sem vettek részt. Az se érdekli őket, hogy az ország nyugat vagy kelet felé fordul, ha ez az ő megélhetésüket nem lehetetleníti el. Pedig mint kiderült, Kijev új, nyugati orientációja tönkreteszi a becsületes munkások megélhetését.
A tüntetők elmondása szerint a fizetéscsökkentések bejelentését követően néhányan közülük részt vettek a föderáció-párti (oroszbarát) tüntetéseken, őket azonnal ki is rúgták a vezetőik. A bányászok politikai okokból eltávolított kollégáik visszavételét is követelik. Miközben a munkások nagy részét egyáltalán nem foglalkoztatja a politika, azt elmondták, hogy a kijevi kormány legitimitását nem ismerik el, mert nem választások útján, hanem a legitim kormány eltávolításával jutottak hatalomra.
"Mi a kijevi junta ellen vagyunk. Nem ismerjük el a fennhatóságukat. Nincs legitimációjuk. Mi kiállunk az őseink emlékéért, akik mindig is az oroszok oldalán harcoltak. Szlávok vagyunk. Egy nemzet vagyunk. Nem ismerjük el hősnek Banderát sem. Mi ezek ellen az emberek (Jobboldali Szektor - a szerk) ellen vagyunk, mert meg akarják semmisíteni a történelmünket."
A bányászipar több mint fél millió embernek ad munkát Ukrajnában és az ország GDP-jének mintegy 15%-át jelenti, a szén pedig Ukrajna energiafelhasználásának 30%-át fedezi. Emiatt Kijev nagyon hamar lehetetlen gazdasági helyzetbe kerülhet, ha a szénbányászokat magára haragítja.

http://www.hidfo.net/2014/04/24/tuntetnek-az-ukran-szenbanyaszok-nem-ismerik-el-kormanynak-az-atlantistakat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése