2014. április 4., péntek

Fordult a szélirány - Németország nem támogatja Ukrajna felvételét a NATO-ba

Jan van Aken, német parlamenti képviselő, a Bundestag külügyi bizottságának tagja elmondta, országa nem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását, mivel az a nemzetközi kapcsolatokban a feszültség növekedéséhez vezethet. Aken a francia és lengyel külügyminiszterekkel tartott megbeszélések során pusztán "egészséges diplomáciai kapcsolatok" kialakítására tett javaslatot, de annak lehetőségét elvetették, hogy Ukrajna bármikor is NATO-tag lehetne.
A képviselő elmondása szerint ez már a Nyugat és Oroszország közti konfliktus olyan mértékű eszkalálódásához vezetne, ami a nyugati országok számára nem felvállalható. "Ha akár Oroszország, akár Németország és a Nyugat tovább folytatja a provokatív fellépéseket, a helyzet elmérgesedhet és ennek negatív gazdasági hatásai mindkét felet érzékenyen érintenék."
Oroszország a Kijevben nyugati támogatással lezajlott fasiszta puccsot követően kénytelen volt határozottabb lépéseket tenni az ukrajnai orosz lakosság védelme érdekében, amire a Nyugat hisztérikus reakciót adott. Most, hogy kezdenek lenyugodni a kedélyek, előtérbe kerül a rideg gazdasági következményekkel számolás. A nyugati országokban az energia ára jelentősen nőne, ha felhagynának az orosz gáz vásárlásával, amit egyik nyugati kormány sem tudna felvállalni a hazai politikában, és akár láncreakciószerű kormányváltásokat hozhatna a nyugat-európai országokban.
A térségi államok szerepe most felértékelődik ebben a konfliktusban - lehetséges, hogy Ukrajna NATO-ba felvételének szabotálásáért cserébe Lengyelország a kétoldalú üzleti kapcsolatok jelentős bővítését ajánlotta Németországnak és Franciaországnak. Ezért cserébe a lengyelek megkapnák a történelmi hibák okán Ukrajnához csatolt területeiket, és mindkét fél jól járna. Látható, hogy egyetlen nyugat-európai ország sem elég elszánt ahhoz, hogy gazdasági és politikai öngyilkosságot kövessen el az amerikai érdekek kiszolgálásáért. Ehelyett nagy valószínűséggel háttéralkuk születnek Kelet-Európa határainak átrendezésére, amivel mind Oroszország, mind pedig a térség országai és a két nyugat-európai nagyhatalom is jól jár.

http://www.hidfo.net/2014/04/04/fordult-szelirany-nemetorszag-nem-tamogatja-ukrajna-felvetelet-nato-ba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése