2014. április 4., péntek

Amerikai cégek veszik át az ukrán atomerőműveket?

Az ukrán atomerőműveket működtető Energoatom és a Westinghouse amerikai atomenergetikai cég április közepén szerződést ír alá az ukrán atomerőművek üzemanyag-ellátásáról. A megállapodás három atomerőműre vonatkozik, az illegitim kormány által kinevezett energiaügyi miniszter azonban nem közölt részleteket.
Az ukrán atomerőművek helyzete kaotikus, mióta Kijevben megkezdődött az atlantista hatalomátvétel. Február végén ismeretlen fegyveresek elfoglalták a rivnei atomerőművet, amivel kapcsolatban a nyugati média (így a magyar média is) teljes hírzárlatot rendelt el. Az Oroszország hangja által leközölt hír szerint a terroristák elfoglalták az erőművet, és az utolsó információk szerint azt ellenőrzésük alatt tartják.
Hídfő.net | Amerikai cégek veszik át az ukrán atomerőműveket?Második Csernobil készül?
Azt követően Janukovics elnök országos terrorelhárítási műveletet jelentett be. Válaszként órákon belül fegyveres tüntetők megrohamozták a parlament épületét, az ukrán kormánypolitikusok ennek hatására elkezdték elhagyni az országot. A megfélemlítéssel többségbe került atlantista ellenzék azonnal megszavazta a terrorelhárítási művelet leállítását, majd kinevezték saját kormányukat, ami azonnal tárgyalásokat kezdett az Európai Unióval, az IMF-el és a NATO-val.
Az elfoglalt rivnei atomerőműről azóta nem jutottak ki hírek. Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes azonban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez fordult, hogy ellenőrizzék az ukrán atomerőművek állapotát. A NAÜ nem nyilatkozott arról, hogy ellenőrzéseket végeztek volna a rivnei atomerőműben, így annak kapcsán sem jutott ki információ, hogy az erőmű továbbra is ismeretlenek ellenőrzése alatt van, vagy a NATO különleges alakulatai foglalták-e el az erőművet, akik esetleg a NAÜ küldöttségét is beengedték.
Magyarország külügyminisztériuma szintén nem kért hivatalos úton információt arra vonatkozóan, hogy a szomszédos országban garantált-e az atomreaktor biztonságos üzemeltetése. Az ukrán-magyar határon viszont megkezdték a határátkelőn áthaladó összes gépjármű fertőtlenítését.
A nyugati kormányok bizonyára tudják, mi történt a rivnei atomerőművel, ellenező esetben - előzetes felmérések nélkül - nem születne megállapodás az erőművek működtetéséről. Dimitrij Rogozin korábban utalást tett arra, hogy Ukrajnában a nukleáris létesítmények egyes csoportok politikai érdekérvényesítésének eszközéül váltak.


http://www.hidfo.net/2014/04/04/amerikai-cegek-veszik-az-ukran-atomeromuveket

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése