2014. április 30., szerda

Kína új megállapodásokkal ellensúlyozza a nyugati szankciókat


Peking moszkvai nagykövete kinyilvánította, hogy Kína ellenez minden, Oroszország ellen meghirdetett szankciót, és azok semmilyen vonatkozásban nem érintik a két ország kapcsolatát.
A nagykövet emellett azt is elmondta, hogy az ukrán helyzetre nem megoldás, ha az Európai Unió és az Egyesült Államok egy másik ország ellen hirdet szankciókat. Li Hui kínai nagykövet elmondta, hogy a konfliktust az ukrán lakosság bevonásával kell rendezni, nem Oroszország elleni intézkedésekkel.
Li Hui, Kína moszkvai nagykövete
Washington hétfőn jelentette be, hogy további 7 magas rangú orosz tisztviselő nevével és 17 orosz vállalat megnevezésével bővítették az Oroszország elleni szankciókat. Másnap az Európai Unió igazodott Washington lépéséhez, az EU 15 orosz és ukrán személy nevével bővítette a "feketelistát". Mindez kiválóan mutatja, hogy az Európai Unió politikáját Washingtonból diktálják.
A kínai külügyminiszter is nyilatkozott ennek kapcsán, elmondása szerint a szankciók semmit nem változtatnak az ukrán helyzeten, csak tovább mérgesítik a keleti és nyugati nagyhatalmak közti viszonyt.

Li Hui nagykövet azt követően bejelentette az orosz-kínai gazdasági kapcsolatok további bővítését. Vlagyimir Putyin orosz államfő májusban Kínába utazik, ahol több kétoldalú megállapodásra vonatkozó szerződést fognak aláírni. Ennek részét képezi a nyugat által rendelt mennyiségen feletti -túltermeléses- orosz gáz Kína általi felvásárlása. Kína nem csak ellenzi a Washington által hirdetett szankciókat, de azonnali ellenintézkedéseket tett, hogy a szankciók a lehető legkisebb mértékben érintsék az orosz gazdaságot.

http://www.hidfo.net/2014/04/30/kina-uj-megallapodasokkal-ellensulyozza-nyugati-szankciokat


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése