2014. április 30., szerda

Toporzékol a Népszabadság Lukasenko elnök miatt!


“Nyugodt helyszínre, Minszkbe érkezett tegnap Vlagyimir Putyin orosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnök. Kedden tartották meg ugyanis a fehérorosz fővárosban a vámunió és az Eurázsiai Gazdasági Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóját.
Ez utóbbinak az alapszabályzatát most kellene végleges formába önteniük az elnököknek. A tárgyaláson természetesen nem vesz részt Ukrajna, amelynek új kormánya Európát választotta a Putyin által javasolt Eurázsia helyett. De nincs ott Örményország sem, amely ugyan inkább a vámunió előnyeit és biztonságát választotta a bizonytalan és távoli EU helyett, de azért most aligha szeretne végképp elkötelezettnek látszani.
minszk
A fehéroroszok azonban nem mozdulnak, Minszkben nem lesz Majdan, vagyis tömeges tiltakozás a vezetés ellen. Ezt sokan elsősorban az országban uralkodó rendőrállami állapotokkal magyarázzak. Amikor 2010 decemberében az elcsalt elnökválasztást követően húszezren mentek ki az utcára tüntetni, a rohamrendőrök gumibottal szétverték a tömeget, voltak, akiket hosszabb-rövidebb időre becsuktak, köztük elnökjelölteket is. Juras Hubarevics, az ellenzéki Szabadságért mozgalom alelnöke szerint szinte lehetetlen politikai agitációt folytatni, mert az emberek azt mondják: „nem akarunk Majdant”. A halálos áldozatok, az utcai verekedések, barikádok képe elrettentette Belarusz polgárait. A gazdasági helyzet némileg stabilizálódott, s a monopóliumot élvező állami média azt sugallja: Alekszandr Lukasenko, a Batyka gondoskodik népéről.
Az ukrán válság kezdetekor az elnöki hivatal törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a hadiállapotról. Ez engedélyezi katonai erő alkalmazását a tüntetések szétverésére. A lakosságnak tehát alapos oka van rá, hogy féljen. Feltehetően így van ezzel a kormányzat is, ezért készít ilyen törvényeket.
Lukasenko elnöknek nem csak a hazai ellenfeleitől kell tartania. Az ukrán válság kezdete óta elhangzott megnyilvánulásai szerint tart nagy szövetségesétől is. Nem ismerte el a Krím függetlenségét, majd Oroszországhoz csatolását, ahogy korábban az abház és dél-oszét szakadárok államocskái sem kaptak tőle elismerést. Hiába sürgette ezt Putyin. Lukasenko nyilatkozataiban többször kiállt Ukrajna területi egysége mellett, s azt hangoztatta, hogy a kelet- és nyugat-ukránok között alapjában semmi különbség nincs. Tudását akkor szerezte, amikor Lvovban szolgált a KGB-csapatoknál mint politikai tiszt. Hasonló területi-kulturális, vallási különbség Belarusz keleti és nyugati (volt lengyel) részei között is létezik.
A minszki elnök tehát joggal tart attól, hogy Oroszországban egyre fokozódik a vágy, hogy minél több orosznak tartott területet szerezzen vissza. A fehérorosz rendszert a belső ellenzék aligha fogja megrendíteni – mondta lapunknak egy névtelenül nyilatkozó ellenzéki politikus. Szerinte az ellenzék gyenge, egymással harcol, nincs egyetlen ismert és elismert vezetője sem. Az is a gyengeségét jelzi, hogy állandóan az EU-tól várja a segítséget. Így hatásos a rezsim propagandája, hogy az ellenzékiek a Nyugat fizetett ügynökei. Szerinte az eurázsiai csúcsnál fontosabb nemzetközi esemény a május 9-én kezdődő jégkorong-világbajnokság, amelyet nem fognak bojkottálni politikai okok miatt. A lapunknak nyilatkozó fehérorosz ellenzéki attól tart, hogy ezt az eseményt Lukasenko végső soron a diktatúra erősítésére használja majd.”-kesereg imigyen a Népszabadság amiatt, hogy Belorusszia nem hajlandó befeküdni a zsidó hóditásnak.
A hazai liberális média-a cionatlantisták törekvéseit maradéktalanul támogató-zászlóshajója a kijevi puccsista hordát következetesen “Ukrajna új kormányának” nevezi, amely “Európát választotta”!
Sopánkodik afölött is eleget a Népszabi, hogy Belaruszban nincs esély Majdanra, mert a gonosz diktátor Lukasenko nem engedi! Aki természetesen csalással került ismét hivatalba!-legalábbis az újság megitélése szerint. És nagy sajnálattal állapitja meg, hogy Belorusszia gazdasági helyzete stabil, mert a nép által csak “Batykaként” emlegetett “fenevad diktátor” gondol az ország jövőjére is!
Pedig hát KGB-s volt!-szörnyülködik a Népszabadság.
Márpedig nagyon úgy fest, hogy ezek a történések Lukasenko törekvéseit erősitik-és nem a Nyugat-barát és a Nyugat által finanszirozott zsidrák kitartottakat, akiket a Népszabadság következetesen “ellenzékiekként” emleget!

http://balrad.wordpress.com/2014/04/30/toporzekol-a-nepszabadsag-lukasenko-elnok-miatt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése