2014. április 17., csütörtök

Putyin: bűncselekmény az ukrajnai terrorellenes akció

Az orosz államfő bűncselekménynek nevezte a kijevi hatalom által elrendelt kelet-ukrajnai terrorellenes műveletet egy csütörtöki élő televíziós műsorban, amelyben betelefonálók kérdéseire válaszolt.
Vlagyimir Putyin képtelenségnek nevezte és visszautasította, hogy orosz katonák tartózkodnának az Oroszországgal határos ukrajnai körzetekben. Leszögezte, hogy a kijevi vezetéssel szembehelyezkedő emberek helyi lakosok.
Moszkvában 12. alkalommal rendezték meg az állami televíziókban és rádiókban élőben sugárzott “Közvetlen kapcsolat” című műsort, amelyben az orosz elnök honfitársai kérdéseire válaszolt. A Kreml közölte, hogy a közép-európai idő szerint délelőtt tíz órakor kezdődött adás kezdetéig mintegy 2,5 millió – többségében Ukrajnával és a Krím helyzetével kapcsolatos – kérdést kapott az orosz elnök.
(MTI)

Közvetlen vonal Vlagyimir Putyinnal

Ma az orosz legnagyobb országos televíziós csatornák és rádióállomások élőben közvetítették az évente megrendezett „Közvetlen vonal Vlagyimir Putyinnal” c. műsort. A műsort Vlagyimir Putyin első elnöki ciklusa idején rendezték meg először, azóta hagyománnyá vált. Az első közvetítésre 2001. december 24-én került sor.
3 óra 55 percig működött a Közvetlen Vonal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.Ez idő alatt az államfő 81 kérdésre válaszolt, ebből 35 a Krím-félsziget és Ukrajna témáját érintette.
A Közvetlen Vonal során négyszer élőadásban kapcsolatba léptek az orosz régiókkal, egyszer kapcsolták Berlint. 4 kérdést Szevasztopol lakói tettek. Továbbá, Edward Snowden volt amerikai hírszerző tiszt is videón fordult az elnökhöz.
2001 óta az összes Közvetlen Vonal keretében Putyin több mint 800 kérdésre válaszolt.
Vlagyimir Putyin elnök ma, az évente rendezendő „közvetlen vonal” sajtókonferencián, kiemelte az ukrajnai helyzet problémakörében április 17-én rajtoló genfi tárgyalások fontosságát.Azonkívül Putyin „a kijevi hatóságok bűntetteként” minősítette a tankok és légierő alkalmazását Ukrajna keleti részén. Az elnök felszólította az ukrán hatóságokat, hogy vegyék fel a párbeszédet a néppel.
„Oroszország soha nem tervezett semmiféle annexiót, semmiféle hadműveletet a Krímben, soha. Azonban mindig azt gondoltuk és abban bíztunk, hogy a mi embereink, az oroszok, Ukrajna orosz ajkú honpolgárai a számukra kényelmes viszonyok közt, komfortos körülmények közt élhetnek, és semmiképpen sem lesznek elnyomottak” – mondta ma Vlagyimir Putyin orosz elnök a „közvetlen vonal” során.Putyin azonkívül képtelenségnek nevezte azokat a nyilatkozatokat, miszerint Ukrajna keleti részén állítólag orosz csapatok alakulatai és orosz instruktorok tartózkodnak.
A krími népszavazás nem volt előkészítve jó előre, nem volt semmiféle előkészület, de minden meg volt csinálva annak érdekében, hogy biztosítva legyen a nép szabad akaratnyilvánítása – mondta a mai „közvetlen vonal” során Vlagyimir Putyin orosz elnök.„Ukrajna népének tisztelnie kell a Krím által tett választást” – hangsúlyozta az elnök.
„Viktor Janukovics többször fontolóra vette az erő alkalmazásának lehetőségét a kijevi tiltakozások során, de saját bevallása szerint "keze nem kívánt ilyen, saját honpolgárai elleni rendeletet aláírni"” – mondta Vlagyimir Putyin mai sajtókonferenciája során.Viktor Janukovicsról szólva, Putyin kijelentette, hogy az ukrán államfő „eleget tett kötelességének, ahogy ez lehetségesnek és szükségesnek látta”.
„Nagyon nehéz Janukovics sorsáról nyilatkoznom. Azt hiszem, hogy nincs politikai jövője” – mondta az orosz elnök.
Moldovának és Ukrajnának fel kell oldaniuk a Dnyesztermente blokádját, amelynek negatív következményeit érezhetik az emberek – mondta a mai „közvetlen vonal” keretében Vlagyimir Putyin.„Végeredményben az embereknek meg kell engedni, hogy saját maguk döntsenek sorsukról. Erre fogunk törekedni partnereinkkel a tárgyalások keretében, elsősorban azokra az emberekre támaszkodva, akik a Dnyesztermentén élnek. Ez nem más, mint a demokrácia megnyilvánulása” – hangoztatta Putyin, a független Dnyesztert Menti Köztársaság elismerésének perspektíváira vonatkozó kérdése válaszolva.
Új ukrán államfőt nem lehet választani anélkül, hogy ne módosítsák az alkotmányt, mert a hatályos alaptörvény szerint az országnak van elnöke, jogi szempontból teljes értékű elnöke, Viktor Janukovics – mondta mai „közvetlen vonala” során Vlagyimir Putyin.Az orosz vezető rámutatott, hogy Moszkva nem ismerheti el az esedékes elnökválasztás eredményét, ha a választási kampány során a jelöltek támadásoknak lesznek kitéve, mint most.
Április 17-én a ”közvetlen vonal” keretében Vlagyimir Putyinhoz kérdéssel fordult a Rosszija Szegodnya hírügynökség vezérigazgatója, Dmitrij Kiszeljov, aki aggodalmának adott hangot a NATO tevékenységével kapcsolatban.Putyin elnök kijelentette, hogy nem érez félelmet a NATO előtt.
„Józanul kell felmérni a helyzetet. Amikor a katonai tömb struktúrája határainkhoz közeledik, ez kérdéseket szül és válaszlépések megtételére kényszerít bennünket” – magyarázta az államfő.
Vlagyimir Putyin orosz elnök a mai „közvetlen vonal” során kijelentette, hogy az ukrajnai gáztranzittal kapcsolatos problémák eredményes megoldásában bízik.Az orosz Gazprom felelősséggel tartozik az európai gázszállításért, a gáz tranzitjáért pedig Kijev felel – mondta az elnök.
„Itt csak egy a probléma – a tranzitálók, és a legnagyobb veszély tartalmazó alkotóelem az ukrajnai területen át megvalósuló tranzit. Remélem, hogy mindent kellő állapotba hozunk, az aláírt és hatályos szerződésre utalok itt” – mondta Putyin.
A mai „közvetlen vonal” során Edward Snowden volt CIA-ügynök videókonferencia keretében azzal a kérdéssel fordult Vlagyimir Putyin elnökhöz, hogy foglalkozik-e Oroszország a honpolgárok személyes információnak elfogásával és jogosnak találja-e a titkosszolgálatok átfogó kontrollját.„Oroszországban a titkosszolgálatok az állam és társadalom szigorú ellenőrzése alatt állnak. Az orosz titkosszolgálatok csakis a bíróság felhatalmazása alapján alkalmazhatnak lehallgató és megfigyelési eszközöket, szigorúan a törvények értelmében, ennélfogva ezt nem végzik tömegesen” – mondta Putyin.
A megosztott Európa nem gyakorolhatna semmilyen befolyást a világ fejleményeire és nem érdekes játékos lenne – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtöki „közvetlen vonal” során.„Oroszország sajátosságai nem térnek el gyökeresen, mélységes módon az európai értékektől. Mindannyian egy civilizációhoz tartozunk. Igenis, mindannyian mások vagyunk, vannak sajátos tulajdonságaink, de mélységes értékeink egy és ugyanazok. Azt hiszem, természetesen törekednünk kell arra, hogy kialakítsuk a Lisszabontól Vlagyivosztokig kiterjedő Európát” – mondta Putyin.
Oroszország nem fog ragaszkodni számos nemzetközi struktúrában, többek között az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében való jelenlétéhez, azonban nem kíván elszigetelődni és demarsokat rendezni sem – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin a „közvetlen vonal” során.„A világ intenzíven fejlődik, és ha valaki egypólusossá kívánja tenni világunkat és saját szája íze szerint berendezni minden szervezetet, akkor ez aligha fog sikerülni – mondta Putyin. – Oroszország gyakran szembesül azzal, hogy nem talál megértést a nemzetközi szervezetekben, de nem kíván elszigetelődni sem.”
Vlagyimir Putyin orosz elnök a mai „közvetlen vonal” során elmondta, hogy miért fordult az európai néphez, nem pedig a kormányokhoz a Krím Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szerződés aláírása előtt.„Álláspontunk abszolút nyílt és őszinte, átlátszó. Ennélfogva egyszerűbb az országok honpolgáraival megértetni álláspontunkat, mint némely vezetőkkel” – mondta Putyin.
Bármely ország kormányzatának, bármilyen legyen is, számolni kell a néppel – mutatott rá az elnök, majd folytatta, hogy a titkosszolgálatok általi lehallgatástól tartva némely országokban az emberek félnek szavukat hallatni.

Oroszország Hangja


Putyin: a nyugat saját magát véreztetné ki az olajárak leütésével


Vlagyimir Putyin orosz államfő több mint négy órán át tartó élő televíziós adásban válaszolt az állampolgárok kérdéseire. Ennek során feltettek az államfőnek egy olyan kérdést, ami éppen akkor nyerte el aktualitását, ugyanis Obama egy tegnapi beszédében újabb szankciókkal fenyegetőzött. Putyin elmondta, hogy igen korlátozottak a nyugat azon lehetőségei, amivel ártani tudnának az orosz gazdaságnak. Európa nem állíthatja le az orosz gáz vásárlását anélkül, hogy magának ártana, - ha az Egyesült Államok próbálja leütni az olajárakat, azt pedig a dollár szenvedi meg.
Putyin: a nyugat saját magát véreztetné ki az olajárak leütésével
Putyin elmondta, ez nem csak az olaj esetében van így, az Egyesült Államok minden egyes beavatkozástól újabb károkat szenvedne, ha a világ energiapiacát akarja manipulálni. Ha egy ország le akarja szorítani az olaj árát, ahhoz saját kitermelését kell növelnie és le kell értékelnie a kitermelt olaj árát, a világon pedig egyedül Szaúd-Arábia képes egy ilyen intézkedést meghozni. Az államfő hozzátette, nem számít arra, hogy Szaúd-Arábia a jövőben kevesebb bevételhez akarna jutni, emellett igen jó kapcsolatokat ápol Moszkvával. Még abban az esetben is, ha a világ olajkitermelése ugrásszerűen megnövekedne, az olaj ára 85 dollár körüli szintre esne le, ez az orosz gazdaságnak még nem tud károkat okozni, a szaúdi gazdaság azonban megszenvedne egy ilyen árzuhanást. Emellett Szaúd-Arábia tagja a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezetének, és egy ilyen intézkedést nemzetközi együttműködéseivel is össze kellene hangolnia, ami igen bonyolult művelet.
Eközben Oroszország adja Európa energiaszükségletének mintegy harmadát. Finnország van a legközelebb Oroszországhoz gazdasági értelemben, mert az ország földgáz-szükségletének 70%-át orosz forrásból veszi. "Le tudna-e állni Európa az orosz gáz vásárlásával? Azt hiszem, ez lehetetlen. Nehéz elképzelni, hogy Európa a saját ereit vágná fel."
Ha a világpiacon árusított olaj ára lezuhanna, az csökkentené a dollárban történő kifizetések összértékét, - lassítaná a dollár forgalmát, ami rövid úton a dollár elértéktelenedéséhez vezetne. "Ha az olajárak csökkennek, az újonnan felemelkedő palagáz-ipar is meghal" - mondta Putyin. Az Egyesült Államok fokozta hazai palagáz-kitermelését, és ez a "palagáz-forradalomnak" nevezett jelenség igen drága volt, emellett rövidtávon nem jövedelmező.
Oroszország gazdasága nagyban függ az energiaáraktól. 2013-ban az állami költségvetés több mint fele a gáz- és olajbevételekből származott. Tavaly az olaj vált elsődleges bevételforrássá, miután Moszkva olajbevételei meghaladták a 191 milliárd dollárt, szemben a 28 milliárd dollárnyi gáz eladásából származó bevétellel. Az elnök elmondása szerint Oroszország számára az olajbevételekből jut a szociális kiadásokra is, emellett az állami költségvetés legmeghatározóbb eleme.

http://www.hidfo.net/2014/04/18/putyin-nyugat-sajat-magat-vereztetne-ki-az-olajarak-leutesevel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése