2014. április 17., csütörtök

Örményország április 29-én aláírja a vámuniós csatlakozási szerződést

Vahram Avaneszjan, Örményország gazdasági minisztere ma sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a posztszovjet vámunióba belépés csatlakozási szerződését április 29-én, a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács találkozóján fogják aláírni. A vámunió jelenleg Oroszország, Belorusszia és Kazahsztán gazdasági térségeit egyesíti.
Örményország miniszterelnöke március közepén bejelentette, hogy az ország 70%-ban megfelel a csatlakozási követelményeknek. Akkori hírek szerint a csatlakozási szerződést május végén írják alá, ami valószínűleg az ukrán helyzet alakulása és az országra nehezedő nyugati diplomáciai nyomás miatt lett előrehozva.
Örményország korábban tárgyalásokat folytatott az Európai Unióval társulási szerződés aláírásáról. 2013 szeptemberében hirtelen külpolitikai fordulat következett be, és Örményország felmondta minden, az Európai Unióval már aláírt egyezményét, majd deklarálta csatlakozási szándékát az új vámunióba.
Vlagyimir Putyin orosz államfő március elején bejelentette, hogy Örményország egyike lehet majd az Eurázsiai Unióhoz elsőként csatlakozó országoknak.

http://www.hidfo.net/2014/04/17/ormenyorszag-aprilis-29-en-alairja-vamunios-csatlakozasi-szerzodest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése