2014. április 17., csütörtök

A Donyecki Népköztársaság Külügyminisztériuma Nyilatkozata

Donyecki Népköztársaság-DNK (Донецкая Hародная Pеспублика=ДНР): “Semmilyen politikai megoldás mindaddig nem lehetséges, amig az Európai Unió el nem ismeri a Donyecki Népköztársaság létezését”
ДНР: Никакое определение путей поиска политического решения невозможно и бесполезно без признания со стороны стран ЕС факта существования ДНР
Az újjászületett Donyecki Népköztársaság Külügyminisztériuma hivatalos nyilatkozatban reagált az Európai Unió Tanácsának április 14-én kiadott, Ukrajnával kapcsolatos nyilatkozatára.
A DNK úgy itéli meg, hogy az EU Tanácsának állásfoglalása közvetlenül érinti és súlyosan sérti a Donyecki Népköztársaság szuverenitását és jogait.
Pontositva: az EU Tanácsa úgy nyilatkozott: “az EU elitéli a Kelet-Ukrajna városaiban tevékenykedő fegyveresek ténykedését…amely destabilizálja Ukrajnát, és aminek véget kell vetni…a Tanács megismétli, hogy határozottan kiáll Ukrajna egysége, szuverenitása és területi integritása mellett…az EU felszólitja a konfliktusban résztvevő feleket, hogy tanúsitsák a lehető legnagyobb önmérsékletet, és tisztelettel adózik az ukrán hatóságok törvénykövető magatartását, és további feszültségcsökkentő lépésekre ösztönzik a kijevi kormányt.”
Az EU tanácsának ez a nyilatkozata valójában azt jelenti, hogy tagállamait továbbra is zavarja Donbass és az Új Oroszország népeinek akarata. Okkal feltételezi, hogy egy szabad választás az emlitett térségben az “európai politika” célkitűzéseivel ellentétes, azaz: visszatartja az EU és a NATO keleti irányú terjeszkedését.
Felhivjuk a figyelmet: amikor az EU támogatásával kijev katonai erőt vet be a polgári lakosság ellen, akkor azt cinikusan a “feszültség csökkentésére” irányuló tevékenységnek nevezi.
A DNK külügyminisztériuma megismétli, hogy nem létezhet politikai megoldás mindaddig, amig az EU el nem ismeri a Donyecki Népköztársaság létezését, és nem tekinti teljes jogú, legitim résztvevőnek a tárgyalásokon.
Donbassz és Új Oroszország képviselőinek részvétele a térséget érintő tárgyalásokon akkor lehetséges, ha elismerik az itt élők jogát arra, hogy maguk dönthessenek Donbassz alkotmányáról és politikai jövőjéről.
Továbbra is fenntartjuk azt a véleményünket, hogy a mi részvételünk nélkül, a hátunk mögött Donbassz jövőjéről harmadik ország által hozott döntés érvénytelen, és nem fogjuk végrehajtani.
Nem tudjuk meggátolni, hogy a vezető hatalmak diplomatái időt és energiát pocsékoló tárgyalásokat tartsanak sorsunkról és a jövőnkről.
De a Donyeck-medence, Új Oroszország, a Donyecki Népköztársaság a saját politikai jövőjéről maguk az itt élők fognak dönteni szabad választásokon.
A puccs által a hatalmat magához ragadó kijevi hatalom fegyveres támadásaival szemben a délkeleti országrész Népi Miliciája és a Felszabaditási Hadsereg az itt élő embereket megvédi.
Minden olyan erőszakos kisérlet, amely arra irányul, hogy népünket megfossza azon jogától, hogy saját szabad akaratából döntsön önnön politikai jövőjét illetően, a kijevi junta és az azt segitő EU-s mesterkedések vereségét fogja eredményezni.
Az Európai Unió minden olyan kisérlete, hogy Donbassz lakóit az EU tisztségviselői által kijelölt karámba tereljék, meg fog hiúsulni az itt élők ellenállásán.
Az EU tisztviselői teljesen elveszitették a kapcsolatot a valósággal. A Donbassz és Új Oroszország területén növekvő tiltakozás és azok radikalizálódása önvédelem.
A Donyecki Népköztársaság Külügyminisztériuma arra figyelmezteti az EU-t, hogy barátságtalan és rövidlátó politikája elkerülhetetlenül a az Európai Unió keleti politikájának összeomlását fogja eredményezni.
Az EU országainak azonnal fel kell hagyniuk a kijevi hatalom egyoldalú és elvtelen támogatásával, és haladéktalanul széleskörű konzultációkat kell kezdenie Donbassz és az Új Oroszország képviselőivel.
Ezt a hivatalos nyilatkozatot a DNK eljuttatja az USA és Oroszország külügyminisztereihez, Catrine Ashton EU külügyi főbiztosához.
A Donyecki Népköztársaság külügyminisztere: E. Gubarjov
Donyeck, 2014 április 17.
(Forrás: http://politikus.ru/events)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése