2009. június 10., szerda

A válság hatása: Kelet-Németország felzárkózik

Die Zeit
Lehet, hogy a válság hatására a keleti német tartományok gyorsabban behozzák az elmaradásukat, mint ahogy eddig hinni lehetett? Tény, hogy a válság az ottani gazdaság teljesítményét kevésbé veti vissza, mint a nyugati területekét. Ez derül ki a Német Egység Éves Jelentéséből, amelyet Wolfgang Tiefensee, a keleti ügyekkel megbízott közlekedési miniszter terjesztett elő.
Tiefensee hangsúlyozta, hogy ez még nem szögezhető le teljes bizonyossággal, de a munkaerő-piac eddigi mozgása alátámasztja a prognózist. Azért válságállóbb a Kelet, mert ott több a közepes és kisvállalkozás, és kisebb mértékű az exportfüggés. Ugyanakkor a következő hónapokban ott is erőteljesen nő majd a munkanélküliség.
A két országrész közeledése amúgy lassan halad, jóllehet az ipari termelés gyorsabban nő keleten, mint nyugaton, és változatlanul jelentős összegekhez jut az egykori keletnémet terület a Szolidaritási Paktum alapján. Ez sem változtat azonban a tényen, hogy itt még mindig 13,3 százalékos a munkanélküliségi ráta, ami duplája a nyugati adatnak. Az elmúlt évben 90 ezren vándoroltak el a volt NDK tartományaiból, és 40 ezren tértek vissza. A távozók derékhadát viszont éppen a fiatal, kreatívabb emberek alkotják - emeli ki a hamburgi hetilap.
A felzárkózási folyamat jövőbeni alakulásával kapcsolatban Tiefensee óvatosan fogalmazott: „Hatalmas siker volna, ha Kelet-Németország 2019-re a teljesítőképességét tekintve utolérné a strukturálisan gyengélkedő nyugati tartományokat. A kezdeti célkitűzés az volt, hogy a 2019-ig futó második Szolidaritási Paktum legalább a nyugati átlag nyolcvan százalékig felhozza a keleti tartományokat. A Die Zeit túl bizakodónak látja ezt az elképzelést, és rámutat, hogy 2000 és 2008 között összesen csak négy százaléknyi közeledést sikerült elérni.

http://www.zeit.de/online/2009/25/deutsche-einheit-krise-bericht

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése