2011. november 29., kedd

Egy francia közgazdász szerint az euró már nem éli túl a karácsonyt

Az európai adósságválság egyre terjed. Az euróövezet országainak összes adóssága kiteszi a teljes GDP 89%-át, a még kezelhető 60% helyett. A válság mind a periféria, mind a központ gazdaságait érinti. A görög államadósság a GDP 166%-a, a portugál 106%. A térség legnagyobb gazdaságai szintén meghaladják a határértéket: Németországban a GDP 83%-a, Franciaországban 87%, Spanyolországban a GDP 67%-a a felhalmozott adósság.
A szakértők már temetik az eurót. Jacques Attali, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank korábbi elnöke azt mondta, hogy az euró legfeljebb karácsonyig maradhat fenn. A közgazdász szerint 50% a valószínűsége annak, hogy az euró karácsony után még mindig érvényben lesz.
Orosz szakértők szerint nem érdemes ennyire pesszimista előrejelzéseket adni. Mindenesetre azt hozzáteszik, hogy Oroszország számol ezzel a lehetőséggel.
Attali szerint csak akkor lehetséges az eurózóna továbbélése, ha az Európai Unió azonnal meghoz bizonyos intézkedéseket: szerinte az Európai Központi Banknak meg kellene adni a felhatalmazást, hogy államkötvényeket vásároljon az eladósodott országokban, mindemellett a banknak meg kellene adni a felhatalmazást, hogy ellenőrizze és felülbírálhassa a tagállamok költségvetését, és így a legeladósodottabb országoknak részben korlátozni kellene a szuverenitását. Hogy ezt végrehajtsák, szükség van az uniós jogszabályok megváltoztatására.
Az olasz miniszterelnökkel, Mario Montival tartott megbeszélést követően Angela Merkel német kancellár és Nicholas Sarkozy francia elnök kijelentette, hogy a legfőbb veszélyt Olaszország jelenti. Szerintük az olasz gazdaság összeomlása elkerülhetetlenül az euró végét jelenti. Az eurózóna három legnagyobb gazdaságának vezetői kijelentették, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elkerülhessék az eurózóna felbomlását.
Az IMF előállt egy speciális hitellel Olaszország számára. A kölcsön 400-600 milliárd eurót jelent 4-5%-os éves kamat mellett.
A kölcsön ideiglenesen eltávolítaná az olasz államadósság refinanszírozásának szükségességét. Az olasz hatóságok így szereznek 12-18 hónapot arra, hogy csökkentsék az állami kiadásokat és más reformokba kezdjenek. Olaszország államadóssága mintegy 1,9 billió eurót tesz ki.
A Fitch rating leminősített nyolc olasz bankot: Banca Popolare di Milano, Banca Popolare dell' Emilia Romagna, Banca Popolare di Sondrio, Credito Emiliano, Credito Valtellinese, Veneto Banca, Banca Popolare di Vicenza.
Az Európai Bizottság szerint az olasz gazdasági növekedés a következő évben 0,5%-ról 0,1%-ra lassul. A hivatalos előrejelzések magasabb - 0,7% és 0,6%-os növekedést jósolnak 2012-re. Az ország nem lesz képes arra, hogy megszüntesse a költségvetési hiányt 2013-ra. Az Európai Bizottság szakértői szerint a legjobb forgatókönyv esetében Olaszország GDP-je eléri az 1,2%-ot (jelenleg -4,6%).
Időközben Spanyolország már figyelmeztetett más EU tagállamokat, hogy segítségre lesz szüksége. Az adósság továbbgyűrűzik az Európai Unió más tagállamaira is. Pénteken a Standard & Poor visszaminősítette Belgiumot AA+ról egy fokozattal, AA-ra rontotta Belgium hitelképességét negatív előrejelzéssel. Belgium az eurózóna egyik legsebezhetőbb gazdasága, minden negatív beavatkozás azonnali hatással van rá.
Oroszországnak is súlyos gondokat okozhat az európai gazdaság összeomlása, mivel az euró teszi ki Oroszország külföldi megtakarításainak 41%-át.
Egyre több szakértő látja úgy, hogy a német és francia gazdaság már nem tudja sokáig működésben tartani a teljes európai gazdaságot. Most a közgazdászok és gazdasági elemzők olyan kijelentéseket tesznek, amivel megfélemlíthetik azokat a gyengébb országokat, amik nem akarnak Párizs vagy Berlin gazdasági kormányzata alá kerülni.
pravda.ru

Jövőnk.info megjegyzés: Mindenek előtt azt érdemes figyelembe venni, hogy másfél-két évvel ezelőtt a fővonalú médiában még szóba nem kerülhetett volna az eurózóna felbomlásának gondolata. Hogy most napi szinten foglalkozik az összeomlással a fővonalú média, nem azt jelenti, hogy karácsony előtt tényleg felbomlik az eurózóna, hanem hogy még a valódi gazdasági gondok kezdete előtt be akarják vezetni a központi gazdasági kormányzatot. Az eurokraták legutóbbi számításai szerint februárban válik fizetésképtelenné a görög állam. Ezen még mindig lehet segíteni egy-egy alkalmi segéllyel, és a privatizációs program tovább erőltetésével.
Több szempontból is érdekes az uniós retorika. A lakosság olyan mértékben van dezinformálva, mint még soha. Mire nagyobb teret engedtek a központi gazdasági kormányzat szükségességéről folyó vitának, azt láthatjuk, hogy a periféria államaiban már beiktatták a központi gazdasági kormányzatot. November 11 óta Lukász Papadímosz Görögország miniszterelnöke, aki 2002 és 2010 között az Európai Központi Bank alelnöke volt. Olaszországban Mario Monti lett a miniszterelnök, aki korábban az Európai Bizottság tagja volt, 2010-ben pedig alapító tagja volt a Spinelli-csoport nevű szabadkőműves társulatnak, amely az Európai Unió föderalizációjáért tevékenykedik, vagyis az Európai Egyesült Államok létrehozásáért.
Az unió retorikája egyértelműen annak tudható be, hogy azt akarják, a periféria államai önként vessék alá magukat ennek a kezdeményezésnek.



Venezuela hazavitette aranyát

Megérkezett az első aranyszállítmány Londonból. A világ jelenlegi eseményei miatt Hugo Chavez nem bízza tovább az állam aranyát külföldi (nyugati) bankokra.
Venezuela 110 milliárd dollárt tart arany tartalékban, aminek jó része, 16 tonna arany Nagy-Britanniában volt. Ennek hazahozataláról rendelkezett az államfő. Most az első szállítmány érkezett meg, melyet erős katonai kísérettel szállítottak a caracasi Központi Bankba. A nyugati világ többi országából is, ahol vannak letétbe helyezett értékek, folyamatosan kezdik hazaszállítani.
Caracas, Venezuela: egy aranyat szállító páncélozott teherautó érkezik a központi bankba, 2011 november 25-én pénteken
Mivel a cionisták által "forradalmasított", illetve általuk lator-államoknak tartott országok vagyonát rendre zárolják, vagy egyszerűen ellopják a külföldi bankok (cion-imperialisták), ezért tartva egy esetleges hasonló fordulattól Chavez elnök kijelentette: "Nem kell az aranyunkat USA vagy európai bankokban tartani. Ez a mi aranyunk, hazahozatjuk".
Ez valószínűleg nagy érvágás lesz a 'tudjuk kik' bankjainak, amelyeknek az arany "bérbeadása" hatalmas üzlet. Megérdemlik...
Kun András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése