2011. november 24., csütörtök

Végső Idők

„Mikor pedig ezek elkezdődnek, ... emeljétek fel a fejeteket, mert közel van a ti megváltástok.”
"Az Úr Jézus egyszerre beszél Jeruzsálem pusztulásáról és az utolsó napok eseményeiről. Nem történelmileg azonosítja a kettőt, hanem mélyebb összefüggésre mutat rá, amikor a szent város tragédiáját a világ végső átalakulásának és saját dicsőséges eljövetelének fényében láttatja.
Jeruzsálem ugyanis szimbóluma lehet egy nemzetnek, politikai vagy vallási közösségnek, sőt egyéni életünknek is. Szükségszerű, hogy mindezekben bekövetkezzék az összeomlás, ha csupán önmagukra épültek, mert semmi sem állhat fönn önmagában. Ami nem Krisztusra épül, az összedől, nem isteni bosszú folytán, hanem egyszerűen a teremtés belső logikájából következően, mert az Atya benne teremtett mindent a mennyben és a földön, és minden benne áll fenn.
Jeruzsálem pusztulásáról nem kárörömmel beszél a mi Urunk, és nem is rideg közömbösséggel, mint egy fizetett jövendőmondó. Ő, aki megsiratta ezt a várost, azért látja előre a katasztrófát, mert újra meg újra tapasztalja Izrael ellenállását az evangéliummal szemben. A bűn magában hordja büntetését, az önmagával meghasonlott ország, város, ember vége közel van. Isten nem akarja, de megengedi az összeomlást, hogy a romok alól új élet sarjadhasson. Össze kellett dőlnie a zsidó templomnak, meg kellett szűnnie az áldozatbemutatásnak, hogy az egyetlen és tökéletes engesztelő áldozatnak, Krisztus megváltó halálának és feltámadásának ereje nyilvánvalóvá legyen.
Az összeomlás mindig a kegyelem forrása is egyben. Arra indít bennünket, hogy többé ne toldozgassunk-foldozgassunk, hanem egészen az alapokig lenyúlva kezdjünk valami újat építeni. Minden földi összeomlás az Úr dicsőséges eljövetelének fényében áll, amikor az ég és föld elmúlnak, s ő újjáalkot mindent. Az utolsó ítélet méri le életünk, szellemi építményeink, közösségeink belső szilárdságát, és alakítja át örökkévalóvá, ami örökkévalóságra érdemes. Ami egyszer már összedőlt, afölött nincs mit siránkozni. Amit viszont most építünk, azt úgy kell építenünk, nehogy később összeomoljon és maga alá temessen minket is."
barsitelekmm.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése