2011. december 15., csütörtök

Helikopter-beszerzés – milyet és mennyiért?

A helikopter nélkülözhetetlen légi szállító eszköz, melyet nem csak a harcoló csapatok légi támogatására és logisztikai feladatainak ellátásra alkalmaznak, hanem katasztrófa helyzetben - legyen az árvíz, földrengés, tűzvész -, gyakran az egyetlen szóba jöhető szállító-kutató-mentő eszköz. Ezért minden államnak szüksége van helikopterek beszerzésére és azok üzemben tartására. De nem mindegy, hogy milyet, mennyiért, és az sem, hogy milyen célra szerez be a kormányzat.
Ha valakinek van harctéri tapasztalata a helikopterek alkalmazására vonatkozóan, akkor elmondhatjuk, hogy az Egyesült Államok az elsők között van, hiszen a negyvenes évek óta szinte folyamatosan háborút folytat valahol, többek között tíz éve Afganisztánban is. Ha olyan eset fordul elő, hogy a helikopterek vásárlásánál nem a saját gyártmányuk mellett döntenek, akkor annak valószínűleg nyomós okai lehetnek, mind a költségek, mind az alkalmazhatóság vonatkozásában. Ugyanis pontosan ez történt ez legutóbb is.
Az amerikaiak orosz Mi-17-es helikoptereket vásároltak, a megkötött szerződés szerint 21 darabot 300 millió dollár értékben. Az amerikai hadsereg által a Roszoboronexport orosz állami cégnél rendelt Mi-17B5-ös katonai szállítóhelikopterek 2012 végéig megérkeznek Afganisztánba. Az első gépeket az idei év végén, a többit 2012 folyamán szállítják. Ugyanis az orosz forgószárnyasok jó áron szerezhetők be, megbízhatóak és strapabíróak, valamint hegyvidéki alkalmazása esetén - mint Afganisztánban is – olyan magasságig használhatók, ahol az amerikaiak már nem.
Nos, ha ez így van, akkor miért rendeli meg a magyar kormány az amerikaiak leharcolt UH-1H-inak felújított példányait, szám szerint 32-őt, összesen 426 millió dollár becsült értékben, ha már a Mi-17-esek eddig úgy is rendszerben voltak tartva a Magyar Honvédségnél, és az átképzéssel és a típusváltással járó fölösleges kiadások sem merülnének föl? Ki jár jól ismét csak ezzel az ügylettel? Az oroszoktól újat lehetne beszerezni hasonló áron, de helyette inkább a használt amerikai kell. Esetleg akkor érthető lenne mindez, hogy ha annyira sürgősen kell beszerezni, hogy nincs idő megvárni, amíg 1-2 év alatt az orosz gyár legyártja...
Azt pedig már csak halkan kérdezzük meg, hogy a közeljövőben mitől nő meg a NATO-szabványosított Magyar Honvédség harctéri gyalogsági szállítási igénye? Összefügg ez a hadkötelesek összeírásával is? Nem inkább légvédelemre és jobb kiképzésre kellene költeni? Alább a közszolgálati hírügynökség hírét olvashatják:
MTI - Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) értesítette a kongresszust egy lehetséges katonai értékesítésről, amelynek keretében a magyar kormány kérte 32 darab UH-1H helikopter módosítását és ellenőrzését, valamint egyéb szolgáltatások elvégzését 426 millió dollár becsült értékben - adta hírül egy keddi közleményében a DSCA.
Az ügynökség december 6-án értesítette a törvényhozást a "csomagról", amely tartalmazza a helikopterek és tartozékaik módosítását és ellenőrzését, az alkatrészszállítást, valamint a kiképzést és a logisztikai támogatást is.
A közlemény szerint a Pentagon Védelmi Tartalékeszközök (EDA) programja által biztosított 32 helikopter és a 20 darab T-400-as tartalék motor módosításának és ellenőrzésének "lehetséges eladását" a magyar kormány kérte. A helikopterekhez infravörös radart, éjjellátó berendezést, szimulátorokat, alkatrészeket, támogató és vizsgáló eszközöket, műszaki dokumentációt, kezelőszemélyzeti kiképzést és kiképző felszerelést, valamint a logisztikai és programtámogatás egyéb elemeit is biztosítják. Az UPI hírügynökség szerint az említett helikoptertípust az amerikai tengerészgyalogságnál rendszeresítették.
"Ez a javasolt értékesítés része az Egyesült Államok külpolitikájának és nemzetbiztonságának azáltal, hogy erősíti Magyarország általános képességét a humanitárius, a kutató-mentő és az egészségügyi evakuálási feladatok terén, előmozdítja a NATO-szabványosítást és az együttműködési képességet az Egyesült Államok és más NATO-szövetségesek között. A berendezések és a hozzá kapcsolódó támogatás nem változtatja meg alapvetően a katonai egyensúlyt a térségben. Hasonló tételeket korábban nem biztosítottunk Magyarországnak" - olvasható a DSCA közleményében.
Amerikai részről a fő szerződő fél az amerikai Haditengerészeti Légi Rendszerek Parancsnoksága lesz. A lebonyolításához egy hároméves program keretében félévente amerikai kormányzati és katonai szakembereknek kell egy hetes időszakokra Magyarországra utazniuk a műszaki felülvizsgálat, a képzési és a karbantartás-támogatási feladatok ellátására.
MTI / Jövőnk.info


Oroszország ellen is háborús előkészületek folynak

Információink szerint az Egyesült Államok Szlovákiával, Lengyelországgal, Magyarországgal és Romániával arról tárgyalt, hogy egy esetleges Oroszország elleni támadásnál az amerikai vezérkar irányítása alá vonnák az innen sorozott katonákat, akik amerikai egyenruhában és felszereléssel lennének fölszerelve.
A cionista szellemiségű doktrína ebben az esetben is nyilvánvalóvá válik, mely szerint a saját cion-imperialista érdekeik miatt más népek fiait áldoznák föl, csak hogy megőrizhessék vezető szerepüket, valamint a nyersanyagforrások és energiahordozók feletti ellenőrzést a világban.
Jövőnk.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése