2012. április 26., csütörtök

Terjed az abortuszturizmus Magyarországon

Hetente járnak Bécsbe magyar nők terhességmegszakításra, egyre intenzívebb a külföldre irányuló abortuszturizmus – írja a Hír24.
Egy bécsi klinikáról a hírportál tudósítása szerint azt jelezték: az év elején jelentősen megnőtt a hozzájuk forduló magyar nők aránya. Az utóbbi időben pedig átlagban hetente 3-4 magyar megy gyógyszeres terhességmegszakításra az osztrák fővárosba. Már magyar nyelvű honlapot is készíttettek, akkora az érdeklődés. Több környező országban ugyanis - Magyarországtól eltérően, ahogy a portál fogalmaz – „nincsenek jelentősebb adminisztratív akadályai” a művi terhességmegszakításnak. Egyedüli korlátozás az, hogy csak a várandósság 12 hetéig lehet elvégezni.
A páciens bejelentkezik az adott klinikán egy neki megfelelő időpontra, a beavatkozás után eltölt néhány órát a szobájában – orvosi megfigyelés alatt, akár hozzátartozói jelenlétében –, majd távozik. Nincs szükség orvosi beutalóra, illetve hatósági engedélyre és igazolásra sem. Az egyik szlovák egynapos sebészeti beavatkozásokra szakosodott magánklinikán például a beavatkozás díja, beleértve a tartózkodás árát is 367 euró. Ugyanez Ausztriában 490 euróba kerül.
Magyarországon minden esetben egy három-négy fős bizottság hallgatja meg a nőt, amely eldönti, hogy engedélyezi-e a terhességmegszakítást. A műtét csak akkor ingyenes, ha egészségügyi okból vagy bűncselekmény miatt kell elvenni a magzatot, egyébként 29 710 forintba kerül. Ennek kifizetéséhez szociális alapon lehet kedvezményt vagy mentességet kapni.
A terhességmegszakítások gyakoriságának csökkenése a 2008-as megtorpanást követően az elmúlt két évben tovább folytatódott. A születésszám mellett alacsonyabb lett a művi vetélések száma is. A 2010-es 40 500 beavatkozás csaknem 2700-zal, azaz 6,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenő irányzat a nők valamennyi korcsoportjában megfigyelhető, de a legjelentősebb mértékű a 30–39 évesek körében volt (7–8 százalék), míg a legkisebb változás a 40 év feletti és a 20 év alatti nők művi vetéléseinél észlelhető. Mivel a születések és művi vetélések száma hozzávetőlegesen azonos arányban csökkent, 2010-ben ezer élveszületésre 448 terhességmegszakítás jutott, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. 2011-ben pedig összesen 38 ezer abortuszt végeztek el a magyarországi kórházakban.
A Hír24 Spronz Júliát, a szélsőségesen abortuszpárti Patriarchátust Ellenzők Társaságának (PATENT) jogászát kérdezte a jelenségről, aki szerint az abortuszturizmus azért lendült fel, mert a terhességmegszakítást kérő nőket „emberi méltóságukban megsértik, felnőtt nő létükre azt éreztetik velük, hogy felelőtlen kis csitrik, akik bűnt, sőt, emberölést követnek el. Különböző módszerekkel sokkolják őket. Például direkt szívhangot hallgattatnak velük, egy szobában helyezik el őket a frissen szült kismamákkal, így keltve bennük bűntudatot vagy a műtőben megalázó megjegyzéseket tesznek rájuk”. 
A Patent Egyesület egyébként április 18-án indította el Abortuszvonal néven telefonos tanácsadó szolgálatát. A Patent Egyesület úgy gondolja, hogy a terhes nőnek van egyedül joga eldönteni, kívánja-e kihordani a terhességét vagy azt megszakíttatja. Következésképpen „a szolgáltatásnak nem célja sem a magzat megtartása, sem a terhesség megszakítása érdekében állást foglalni”. Az egyesület szerint az abortusz „mellékhatásairól” „tévhitek” keringenek, ilyen tévhit szerintük a pszichológiai hatás, mivel „az elmúlt két évtized legmagasabb színvonalon végzett kutatásai arra az eredményre jutottak, hogy a legtöbb nőnek nem okoz pszichés megbetegedést az abortusz”.
A Kurír megkereste a hírrel kapcsolatban az Alfa Szövetséget, de egyelőre még nem értük el a szervezetet.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése