2012. május 17., csütörtök

Mérgező viharok Kolontár környékén


Tovább rombol és szedi áldozatait az a sikkasztásokra, pénzlenyúlásokra és hosszú távú vezetői hanyagságra visszavezethető katasztrófa, ami a környék lakosainak életét eddig is pokollá tette. A zsidó cégvezető, és a demokrata politikus is gyorsan felejt. Emlékeztetőül néhány kép a kolontári vörösiszap-katasztrófáról, hogy a most elhangzó bárgyú nyilatkozatokat is ennek fényében hallgassuk:

Bakondi György tavaly nyáron "sikersztorinak" nevezte a timföldgyár állami felügyelete alatt lezajló "technológiaváltást", majd kijelentette, hogy szerinte a jövőben már nem kell komolyabb ökológiai katasztrófával számolni. Ő volt az a "katasztrófavédelmi főigazgató", akit a helyzet elmérgesedésekor gyorsan megajándékoztak egy újabb jól fizető állással, amiben elég hangzatos kijelentéseket tenni a nagy pénzek elnyeréséhez. Az állam pumpálta a pénzt a Mal Zrt. "technológiai váltásába", és a kinevezett katasztrófavédelmi biztos sikeresen keltette azt a látszatot, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják.
Mint utólag kiderült, a Mal Zrt. és az azt övező botrány egyike a Fidesz legaktívabb pénznyelő gépezeteinek. A cég az elmúlt egy évben hatalmas forrásokat nyelt be az úgynevezett technológiai váltás megvalósítása címén, a helyreállítási keretet teljes egészében felemésztették, de a  hangzatos kijelentések ellenére Kolontár környékén mégis mérgező viharok vannak. Milliárdok lettek elkülönítve a minisztériumok forrásaiból, és a "kármentesítésre" elkülönített összeget pillanatok alatt elosztogatták Fidesz-közeli cégeknek. Mi lett ennek az eredménye? 2011 márciusában elrendelték a folyékony iszapos termelési módszer leállítását, azóta a gyár mellékterméke könnyen száradó formában kerül a tározókba. A tározókba, ahonnan felkapja a szél, és szétfújja 50 kilométeres körzetben.

Kolontár környékén a helyi lakosoknak néhány havonta mérgező homokviharokkal kell szembenézniük, ami nagyobb viharok esetén kiterjed a Balaton-felvidék egészére. Az adatok szép csendben megjelentek, de gyakorlatilag senki nem foglalkozott ezzel a kérdéssel, ameddig fel nem hívtuk a figyelmet a Kolontár környéki brutális légszennyezettségre.
A kormány által elkülönített 22 milliárd forintból alig 500 milliót költöttek az átállásra és a helyreállításra, a pénz fennmaradó részét elosztogatták egymás közt.
Itt tart most az ország. Idióta politikusok nagy pénzeket tologatnak egymás közt, és akár a rosszban sántikáló, csíntevő óvodások, csendben lapítanak, hogy valaki észreveszi-e, mit művelnek. Ide vezette az országot a pártrendszer! Elvégre, ameddig a média nem foglalkozik a mérgező viharokkal, nincs is semmi probléma, ugye? A többszáz milliós luxusingatlanokba nem jut el a homokvihar, de ha mégis, akkor majd kiszűri valamilyen méregdrága berendezés.
Ameddig az emberek nem tudnak róla, a probléma nem létezik? Mindeddig a demokrata politikus, és a cégvezetés is homokba dugta a fejét.
Csakhogy a helyzet kitudódott, és újra nyilvánosságot kapott. Az újból leállítással fenyegetett Mal Zrt. most aktívan dolgozik a tározók befedésén, az egyszerre több megyére is porfelhőt eregető tározókat homokkal töltik fel. Ha a probléma megoldása ilyen egyszerű lenne, mégis mit műveltek az elmúlt egy évben?
Normális társadalmakban ilyen mértékű felelőtlenségért nem a céget fenyegeti bezárás, hanem a felelősöket azonnal sarokba állítják. Nem úgy, ahogy a rosszban sántikáló óvodásokkal szokás, hanem életükben utoljára.
Itt, Magyarországon, ahol se a társadalom, se az államvezetés nem normális, a Mal Zrt. újabb milliárdokat kap homoklapátolásra.
Fenyvesi Áron

Kolontár. Légszennyezettségi adatok. Tapolcai bajtársunk hívta fel a figyelmünket, nézzünk rá az időtérkép légszennyezettségi adataira.
Amit ott láthattunk, meglehetősen durva képet mutat. Kíváncsian várjuk a kormány intézkedéseit. Ha nem tesznek semmit, vagy mint a csernobili katasztrófa idején jelentéktelennek minősítik a pánik elkerülése végett, az akár a bűncselekmény kategóriájába is eshet. Kolontáron a legmagasabbak az értékek.
Köze van ehhez a kolontári vörösiszap tározó katasztrófájának? Mennyire tartós és mennyire károsítja a környezetet a jelenlegi szennyezettség? Külön kiemelnénk azt is, hogy az időkép ezen az egy mérési helyen nem írja ki a levegőben található káros anyagok összetételét.
Most már ideje lenne, ha az ország vezetői kibújnának a fővárosi steril és légkondicionált páholyaikból, és nyilatkoznának, hogyan lehetséges ez? Ezek szerint nem tettek meg mindent az ott lakó emberek egészsége védelmében? Ha nem, miért nem? Ha olyan mértékű a szennyezés, hogy ennek a töredékénél már leállítják a forgalmat Budapesten, akkor miért hallgat a média és a minisztériumok?
A környéken élők követeljék a korrekt tájékoztatást és a megfelelő lépéseket az ország vezetőitől!
Tálas András


Robbanás történt pénteken hajnalban (2012.05.18-án) a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában, és egy tartályban bitumen gyulladt ki. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, szerencsére senki sem sérült meg.
A Zalai Finomító bitumenes tároló tartályának teteje ma hajnalban, 3 óra 20 perckor műszaki meghibásodás miatt felhasadt, a kiáramlás helyén tűz keletkezett a detonáció miatt egy ezer köbméteres tartály teteje részben levált, s az ott tárolt bitumen meggyulladt. A lángokat a tűzoltók eloltották, a további hűtéshez nitrogént és gőzt juttatnak a nagyjából tíz méter magas tároló belsejébe. A tartály csak részben, mintegy 10 százalékos mértékben volt feltöltve bitumennel. Az üzemi személyzet a tüzet a tűzoltóság kiérkezése előtt eloltotta, és megkezdték a tartály hűtését. A lakosságot érintő intézkedésre nincs szükség az olajfinomító környékén. Személyi sérülés nem történt - közölte a magyar olajipari társaság.
A környezetbe minimális – nem kimutatható - mennyiségű légnemű káros anyag került, amely a lakosságot nem veszélyeztette. A MOL-csoporthoz tartozó Zalai Finomító a reggeli óráktól ismét teljes kapacitással működik. A kár mértéke meghaladja a 10 millió forintot. A káresemény okának kivizsgálására vizsgálat indult.
Energiainfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése