2012. június 24., vasárnap

Provokáció volt a lelőtt török(egyes források szerint izraeli) gép berepülése Szíria légterébe

Egyre inkább kezd kirajzolódni, hogy semmiféle véletlen határsértésről nincs szó a lelőtt török repülő esetében. Ankara egyre fenyegetőbb kijelentéseket fogalmaz meg a lelőtt repülő miatt. A török vezetés tökéletesen tisztában volt vele, hogy le fogják lőni a repülőt. Minden bizonnyal ezért küldték oda. 
Még senki nem jelentette ki, hogy ez egy provokáció, de a jelek egyértelműen erre utalnak. A Nyugat Törökországban képezi ki a Szíriába küldött terroristákat. Ám az orosz és kínai vétó miatt nem tudott támadásba lendülni, mint ahogy azt Líbiában tette. Kell egy ürügy. Most itt az alkalom, és nem véletlen, hogy Ankara azonnal Moszkvával tárgyal. Puhatolózik, tudni akarja, mi lenne az oroszok válasza, egy török támadásra.
Eközben a lelőtt gép pilótáit még mindig keresik. Szerintünk már régen megtalálták őket, csak nem jelentik. Ha a szírek találnák meg őket, az egyáltalán nem lenne jó Ankarának. Akkor már jobbak akár holtan is.
Egy háborúval fenyegetett ország, főleg amelynek leginkább az ellenség légi erejétől kell tartani, teljesen logikus, hogy lelő egy olyan gépet, amelyik engedély nélkül berepül a légterébe. Ezen Ankarának nem felháborodni kellene, hanem bocsánatot kérni az engedély nélküli behatolásért. Mindazonáltal a nyugati sajtó már a háborús uszítás jegyében tálalja az esetet. A szerencsétlen lelőtt török gép, amelyik semmiről nem tehet, és a gonosz szírek lelőtték.
Ez egyre inkább provokáció-gyanús. Ha nincs ENSZ felhatalmazás, ha nem lehet hivatalosan, majd a jól bevált provokációt használjuk - gondolják cionék. Ahogy az első világháborúban elsüllyesztett Lusitania is szállított fegyvereket civil utasszállító létére, és aminek tényét szándékosan szivárogtatták ki, vagy a Vietnami Tonkini incidens, egyaránt provokáció volt. Éppúgy ez az eset is provokációnak látszik. Ha emiatt bármilyen akció történik Törökország részéről, akkor már késő lesz erről megbizonyosodni.
Moszkvának, és különösen Szergej Lavrovnak, most nagyon határozottan kell fellépnie. Moszkva nem egyezhet bele egy ilyen, egyértelmű provokáción alapuló fellépésbe. Remélhetőleg ezt értésére is adta török kollégájának, bár a törökök a beszélgetés tartalmán nem tárták a nyilvánosság elé.
Kemény Gábor


Lelőtték a török légierő egy gépét a török szír határ felett. Először a gép eltűnéséről, lezuhanásáról jelentek meg információk, majd a szír hatóságok elismerték, hogy lelőtték a gépet.
Hogy a Szíria felé közeledő török vadászgépnek mi volt a feladata, azt nem tudni, de elképzelhető, hogy csak háborús ürügy kreálásáról van szó. Ankarában válságtanácskozást tartanak, melyen Recep Tayyip Erdogan kormányfő mellett részt vesz Necdet Özel vezérkari főnök, Idris Naim Sahin belügyminiszter, Ahmet Davutoglu külügyminiszter, Ismet Yilmaz védelmi miniszter és Hakan Fidan, a titkosszolgálatok vezetője.
Molnár István


Az orosz flotta nem hagyja el Tartust

 Viktor Csirkov altengernagy nemrég megkoronázta Oroszország szír helyzettel kapcsolatos diplomatikus álláspontját, és azt a bejelentést tette, hogy Oroszország továbbra sem tervezi elhagyni a tartusi haditengerészeti bázist, ami az orosz flotta ellátásán kívül a jövőben egyre több kalózellenes akció kiindulópontja is lesz, valamint továbbra is biztosítani fogja az orosz flotta jelenlétét a Földközi-tengeren.
Oroszország aktívabb szerepvállalása a kalózellenes akciók terén már éppen időszerű, mivel az utóbbi években a Földközi-tenger partvidékén nagyon megszaporodtak a kalóztámadások. Portyázásaiknak nemegy virágzó ország vált áldozatává, így holnapután akár a tartusi kalózellenes flotta megsokszorozására is szükség lehet.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése