2012. július 10., kedd

Hatalmas károk a mezőgazdaságban

Nem volt elég a mezőgazdaságnak, főleg a gyümölcsösöknek a tavaszi fagy, most itt a másik ítéletidő, pusztító forróság. A virágzási időben beköszöntött tavaszi fagy, mikor is volt mínusz nyolc fok is, a gyümölcstermést erősen megtépázta. Bolti áron a meggy például 700-800 forint is volt, olyan rossz volt az idei termés. Megsínylette a cseresznye, a barack is.
Aztán az érés beindulásával beköszöntött a kánikula. De nem amolyan egyszerű módon, hanem nyugodtan mondhatjuk, hogy ítéletidő. Télen a mínusz 20 fok, tavasszal az áradásos esőkre jelenthetjük ki, hogy ítéletidő, most a majd 40 fokos hőségre. A növények nehezen bírják a hatalmas meleget, a búza hozama sokkal kisebb, a növények kisebbek, a magok szintúgy, a minősége is rosszabb. A kukorica is elmarad messze a tavalyi hozamtól. A baromfitenyésztők is gondokról beszélnek, a csibetelepek hiába szellőztetnek, a hatalmas épületekben elviselhetetlen a hőség. Az állományban sokkal nagyobb, 10-15 százalékos az elhullás, ami drágulást fog okozni.
A zöldségtermelőknek akár jól jöhetne a jelenlegi hőség, de csak ott, ahol lehet locsolni. A locsolás nélküli területeken a növények egyszerűen kiégnek, az ilyen termelőknél jelentős az anyagi kár.
A mezőgazdaságban már most több százmilliárdos kiesésről beszélnek.
Pár apró tanács a háztáji zöldségesekhez:
Ilyen rekkenő hőségben locsolni kell. Néha még éjszaka is olyan meleg volt, hogy a növény levelére akkor sem volt ajánlatos locsolni. Ilyenkor a locsolás kissé nehézkesebb dolog, a kisebb, háztáji kertekben kivitelezhető. Kapával húzzunk egy árkot a növény köré úgy, hogy a gyökere ne sérüljön. Ezek után öntsük fel az árkot, és temessük vissza. Locsoláskor ugyanis a víz a talaj kapillárisain szívódik fel, és a melegben ugyanott ki is párolog. A locsolás utáni talajmozgatással ezeket a kapillárisokat megtörjük, és nehezebben tud kipárologni. Sorban ültetett növényeknél a sorközben tudjuk ugyanígy meglocsolni. Ajánlatos ilyenkor hetente egyszer kétszer tápsózni. A jó minőségű tápsó nem vegyi anyag! Nyugodtan használhatjuk, erősödik tőle a növény, és pótol sok kipárolgott anyagot is. Annyira nem drága dolog.
Jó szolgálatot tehet a raschel háló is. Amikor a nap nagyon tűzi a növényeinket, nyugodtan pár leszúrt karóra, vagy meghajtott PVC csőre akasszunk raschel hálót. Főleg a déli időben jöhet jól. Alatta tud járni a levegő, és valamelyest csökkenti a tűző napot. Évekig használható, ha vigyázunk rá. Mezőgazdasági boltokban kapható, 1,2 méter széles és 50 méter hosszú darab 3-4 ezer forint. A 3,6-os ára a szélessége miatt magasabb, 9000 forint körüli. Ellenben ha tartós a kánikula, a tűző nap, akkor a gyümölcsöt, zöldségkerteket mentheti meg.
Vigyázat, a fákat csak módjával locsoljuk. A barack túllocsolás miatt ledobja a gyümölcsöket. Az alma pedig ha hirtelen kap vizet, megduzzadnak a termések, és ilyenkor az ágak erősödése nem tudja követni a hirtelen növekedést és letörnek. A körte szintúgy. Egyszóval a gyümölcsösben csak módjával a vízzel, édesanyám tanácsa szerint két naponta egy vödör víz a fa tövéhez. Kútvízzel jó locsolni, de a zöldségekhez általában mi előbb hordókba kiengedjük, hogy ne a jéghideg vizet kapja a növény. Csapról nem túl szerencsés locsolni. Egyrészt nagyon drága, másrészről az agyonklórozott víz sem túl jó, a növények csak vegetálnak tőle.
A növényeink azonban meghálálják a gondoskodást!
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése