2012. augusztus 9., csütörtök

A következő kritikus dátum szeptember 12 lesz

Európában még folyik a pénzügyi sakkjátszma, de végül egyetlen alapvető kérdésen múlik majd minden.
Megengedi-e Németország, hogy az EKB több ezermilliárd eurót nyomtasson a bajban lévő eurózóna országok szuverén adósságának felvásárlására?
Más megoldás szóba sem jöhet. Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) és az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) el lehet felejteni. Lehet vajon egy vízipisztollyal erdőtüzet oltani?
Ekkora adóssághegy megsemmisítéséhez pénzügyi atombomba kell.
Mario Draghi, EKB elnök is valami ilyesmire célozhatott, amikor azt mondta, hogy „mindent megtesz az euró megtartása érdekében”.
Van azonban egy apró probléma.
Az EKB nem tudja megtenni ezt a lépést Németország hozzájárulása nélkül.
A Weimari Köztársaság szörnyűségeit ismerve Németország nem repes az örömtől, hogy sok ezermilliárd eurót akarnak pumpálni a rendszerbe. Amennyiben jóváhagyják a pénznyomtatást, Németország hihetetlen mértékű inflációra számíthat, az egyetlen „előny” számára pedig az euró életben tartása lenne. Nem hangzik túl jó üzletnek.
A 10-éves futamidejű spanyol kötvények jelenleg 7, olasz megfelelőik pedig 6% felett járnak.
Ezek fenntarthatatlan szintek, amin csak a korlátlan EKB intervenció változtathatna hathatósan.
Eközben Spanyolországban egyre romlik a helyzet. A Der Spiegel a következőket írta a spanyol bankrendszert szisztematikusan megbénító, lassan de biztosan folyó bankrohamokról:
A spanyol központi bank múlthét kedden kiadott adatai szerint május hónapban a tőkekivitel megnégyszereződött (41,3 milliárd euró) 2011 azonos hónapjához képest.
Az adatokból az derül ki, hogy 2012 első öt hónapja során összesen 163 milliárd euró hagyta el az országot. 2011-nek ugyanezen időszakában ez az érték 14,6 milliárd euró volt.
A spanyol hatóságokon kezd eluralkodni a pánik. Graham Summers szerint Spanyolország a következő intézkedéseket hozta az elmúlt hónap során:
  • Minimum 10.000 eurós bírság szabható ki azon spanyol állampolgárokra, akik nem jelentik be külföldi bankszámlájukat.
  • Minden további be nem jelentett számla után 5000-5000 eurós bírság fizetendő.
  • A 2500 eurót meghaladó ügyletekért nem lehet készpénzzel fizetni.
  • A készpénz korlátozási intézkedések cégekre és magánszemélyekre egyaránt vonatkoznak.
Bármelyik pillanatban várható, hogy a spanyol kormány hivatalosan is kérje kimentését, őket pedig hamarosan az olaszok követik.
A probléma ott van, hogy egyikük kimentésére sincs elég pénz. Tehát megint csak visszatértünk oda, hogy vagy nyomtatnak pénzt az Európai Központi Bankon keresztül, vagy nincs mentőcsomag.
A döntés órája közeledik. A Wall Street Journal szerint a világ központi bankjainál „vörös riasztás” van érvényben:
Ben Bernanke és Mario Draghi egyelőre csak szavakkal, tettek nélkül demonstrálják, hogy a világgazdaság teljes készültségben van.
Mindenki egyre inkább arra számít, hogy a Bernanke vezette Federal Reserve és a Mario Draghi vezette Európai Központi Bank hamarosan lépni fog az aggodalmak megnyugtatására. Azonban mindkét vezető hihetetlen taktikai és politikai kihívásokkal néz szembe és egyikük sem rendelkezik használati útmutatóval a helyzet kezelésére.
Mi történik, ha az EKB végül a nyomtatás mellett dönt?
Ambrose Evans-Pritchard, pénzügyi újságíró a következőképpen jellemezte a helyzetet:
A spanyol és olasz adósságválság kezelésének elmaradása ezen a ponton – miközben Kína, India és most már Brazília is a megfeneklett hitelrendszer szorítása alatt nyög – az egész globális rendszert a szakadékba lökné és a 2008-ashoz hasonló kölcsönhatás ciklust indítana el.
Fogy az idő.
Most már Németország is a saját bőrén tapasztalja a válságot. A múlt héten tudtuk meg, hogy a munkanélküliségi ráta négy egymást követő hónapban emelkedett Németországban.
Mi a következő esemény?
Közeledik egy kulcsfontosságú nap szeptember hónapban. A német alkotmánybíróság szeptember 12-én hozza meg döntését arról, hogy a német alkotmány lehetővé teszi-e Németország részvételét az Európai Stabilitási Mechanizmusban.
Egy nemleges válasz újabb problémákat vetne fel. Onnantól kezdve minden további európai mentőakció megkérdőjelezhető és valószínűleg el lehetne kezdeni az eurózóna pályafutásának visszaszámlálását.
Amennyiben Németország a monetáris unió elhagyása mellett dönt, az átmenet kevésbé lenne nehéz, mint azt sokan gondolják.
Kevesen tudják, hogy a német márkát jelenleg is számos bolt elfogadja Németországban. A Wall Street Journal a következőket írta erről:
Ulrike Berger izgatottan számolja aprópénzét a gyógyszertár pultján. 31,9 német márkája éppen elég lesz, hogy egy doboz fájdalomcsillapítót vásároljon belőle.
„Olyan jó érzés újból a kezemben fogni,” mondja az 55 éves óvodapedagógus, a megfeketedett aprópénzt tartva, amit egy kiselejtezésre váró kanapé párnái között talált. „És még most is van értéke.”
Rolf-Dieter Schaetzle gyógyszertárának pultján egy egész tálca német márka fekszik. Az e havi bevétel.
Szerintem Németországnak sokkal könnyebb lenne elhagyni a monetáris uniót, mint a legtöbb másik tagállamnak.
Biztosak lehetünk benne, hogy eseménydús hónapok várnak ránk. Európának randevúja van a sorssal és Európa sorsa az egész világ jövőjét befolyásolja. Ezt az öreg kontinensen kívül (értsd: az Egyesült Államokban) sokan nem fogják fel.
A Guardian cikke a következőkről számol be:
A General Motors nyeresége 41%-ot esett az év második negyedévében, mivel a gyenge európai eladások rontották a cég összesített eredményét.
Amerika legnagyobb autógyártója 1,5 milliárd dollár nyereséget könyvelt el 2012 második negyedévében, a 2011 azonos időszakában termelt 2,5 milliárdhoz képest. A cég bevétele 39,4 milliárd dollárról 37,6 milliárdra esett 2011 második negyedévében. Az eredmények meghaladták az elemzők elvárásait, de megmutatták milyen erős negatív hatással van az európai válság az USA gazdaságára.
Ha Európa dől, az Egyesült Államok is vele dől. Figyelembe véve, hogy az USA már jó ideje az összeomlás szélén áll, Európa összeomlása már csak a kegyelemdöfés lenne.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése