2012. augusztus 14., kedd

Tunézia büntetni kívánja a szent dolgok megsértését


A hatalmon lévő Ennahda iszlamista párt által augusztus elsején benyújtott törvényjavaslat értelmében büntetést vonna maga után a valamely valláshoz tartozó szent dolgok megsértése Tunéziában.
A szöveg felsorolja a vallási, szentnek tekintendő értékeket, helyeket és tárgyakat – Isten, Mohamed, minden próféta, minden szent könyv, a mecsetek, a templomok és a zsinagógák – és büntetést helyez kilátásba mindenkinek, aki ezeket káromolja, meggyalázza vagy kigúnyolja, illetve aki Allahot vagy Mohamedet ábrázolja. A büntetés mértéke – egy 2000 tunéziai dínáros (nagyjából 1000 eurós) bírság megfizetésén kívül – két év, visszaesők esetén akár négy év börtönfogság is lehetne.
A törvényjavaslat egyik előzménye, hogy egy, az iszlámmal szemben sértőnek ítélt művészeti kiállításra való reakció gyanánt a szalafisták több közigazgatási épületet is megtámadtak. Az Ennahda vezetője, Rached Ghannouchi kijárási tilalmat rendelt el, és elítélte a szélsőségeseket, de a művészeket is, akiket provokátoroknak titulált. „A vallási jelképek fölötte állnak minden gúnynak, iróniának és szentségtörésnek” – jelentette ki.
Ugyanezzel a lendülettel a kulturális miniszter bejelentette, hogy „szent értékek megsértése miatt” feljelentést tesz a kiállítás szervezői ellen. Néhány nappal később „közerkölcs elleni támadás, becsületsértés és a közrend megzavarása” miatt hét év börtönbüntetésre ítéltek két fiatalt, Jabeur Mejrit és Ghazi Béjit, akik Mohamed karikatúrákat tettek fel a Facebook-oldalukra. Július 16-án, 9. kongresszusának zárónapján az Ennahda párt hivatalosan is felhívást közölt a szent dolgok elleni támadások büntethetővé tételéért.
Eric Goldstein, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet Közép-Keleti és Észak-Afrikai Divíziójának igazgatóhelyettese szerint az Ennahda hiába hangoztatja, hogy „a szólásszabadság elkötelezett híve”. Egyértelmű, hogy „ha ez a törvény elfogadásra kerül, akkor a cenzúra egy új válfaja jelenik meg egy olyan országban, amely már épp eleget szenvedett ettől a megbukott elnök, Ben Ali regnálása alatt. A tunéziai törvényhozóknak azon kellene dolgozniuk, hogy eltöröljék azokat a törvényeket, amelyeket jelenleg a szólásszabadság csorbítására használnak, ahelyett, hogy újabbakat eszelnének ki” – érvelt az igazgatóhelyettes egy sajtóközleményben.
Samir Taieb alkotmányjogász, a tunéziai alkotmányozó gyűlés tagja kijelentette, hogy mindent el fog követni a törvényjavaslat megbuktatásáért. „Az emberi jogok védelmezői mind egyetértenek abban, hogy ez a törvény nem mehet át. A benne használt fogalmak annyira tágak, hogy gyakorlatilag bármilyen értelmezést lehetővé tesznek. Amióta az Ennahda van hatalmon, a szabadságjogok folytonos vita tárgyát képezik” – mondja a jogász. „A tunéziai tavasznak nem ez volt a célja. Demokratikus és társadalmi háború volt, nem vallásháború” – jelentette ki.
Rabeh Faroui, a Franciaországi Tunéziaiak Egyesülete igazgatótanácsának tagja is hasonlóképpen vélekedik: „Az Ennahda mérsékelt iszlamista pártnak nevezi magát. Ennek ellenére a forradalom óta folyamatosan próbára teszi a civil társadalom türelmét. Azt akarják, hogy a törvényben legyen utalás az iszlámra, és hogy a gyerekek már az óvodában tanulják a Koránt. Azt mondják magukról, hogy mások, mint a szalafisták, pedig semmivel sem jobbak náluk. Ők ugyanúgy át akarják strukturálni a tunéziai társadalom egészét.”
La Croix/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése