2012. november 20., kedd

A UPC "ráutaló magatartással" hosszabbítja meg a szerződéseit!

A UPC Magyarország kft. az előfizetőinek kiküldött levélben értesíti az ügyfeleit arról, hogy a szerződésük meghosszabbítása "ráutaló magatartással" kerül elfogadásra.
Hogy ez mit is takar valójában?
"A UPC Magyarország kft. megszűntnek tekinti a régi szerződést és elfogadottnak az újat, ha az előfizető ráutaló magatartásával továbbra is igénybe veszi a szolgáltatását vagy az értesítést követő számláját befizeti." - áll az ügyfeleknek kiküldött levélben.
A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság felhívja az előfizetők figyelmét a "ráutaló magatartással" megkötött szerződések hátulütőire, mivel az ilyen formában létrejött szerződés későbbi módosításához például nem szükséges az előfizető beleegyezése. Az ilyen szerződés esetén a szolgáltató által kezdeményezett bármely szerződésmódosítás (például díjemelés) hatályosul az előfizető hallgatásával, és fennállhat a veszélye annak, hogy az előfizető számára kedvezőtlen módosítás lép életbe.
Tehát ha befizetjük az éppen esedékes részszámlát akkor már meg is kötöttük az új szerződésünket a szolgáltatóval, ha tetszik, ha nem. Ha pedig nem fizetünk, akkor kikapcsolják a szolgáltatást, vagy jobb esetben csak büntető kamatot számítanak fel. De kérdés az, ha a ráutaló magatartásunkkal megkötjük az új szerződést, mi található abban? Mert a régi szerződést amit az előfizető elolvasott és beleegyezőleg aláírt, azt a továbbiakban semmisnek tekintik és egy új köttetik meg, melyet senki nem ismerhet meg.
A UPC számtalanszor megkárosította már az ügyfeleit. A korábbi időszakban, amikor egyedüli szereplője volt a piacnak, akkor ezen fölényével is durván visszaélt. Sokak nem felejtették még el nekik, hogy tíz évvel ezelőtt is ugyan annyi volt az alap telefonos havidíj, mint manapság, melyet ha telefonált az ember, ha nem, akkor is ki kellett fizetni. Továbbá kapcsolási díjat is fizettettek az emberekkel ezen felül.
Aljas, piszok módon zsákmányolták ki a magyar társadalmat, az európai átlag többszöröséért értékesítve a szolgáltatásaikat. Tehették ezt büntetlenül, merthogy a UPC (ügyvédeken keresztül?) jelentős összegekkel támogatta anno a szocialisták választási kampányait, akik később szemet hunytak a piszkosságok fölött.
Az UPC nem csak a magyar lakossággal, de a konkurenciájával is piszkos módon viselkedett. Tudomásunk van arról, hogy az UPC által megbízott ügyvédek(?) kenőpénzeket fizettek önkormányzati képviselőknek, hogy járjanak közben a versenytárs hátráltatása ügyében.
Konkrétan az erdélyi telephelyű és magyar tulajdonosú DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. által indított fejlesztést (kábelfektetést, bekötéseket) állíttatták le és hátráltatták egészen addig, amíg az UPC sebtében be nem hálózta az érintett területet, s majd csak ezek után majd két hónappal engedélyezték a Diginek a fejlesztés befejezését.
Továbbá szintén az UPC volt a zászlóvivője annak a támadásnak, mely ugyancsak a Digi ellen irányult.
A külföldi tulajdonú szolgáltatók az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT), a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz (NHH), a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH), az IHM-hez és a hírközlési ombudsmanhoz fordultak, hogy megpróbálják megfékezni a Digit, mert szerintük több szempontból is aggályos volt az új szolgáltatás elindulása.
Kifogásolták, hogy a Digi TV által kínált alacsony szolgáltatások hátrányosan érintik őket, merthogy nagyon sok pénzt fordítottak korszerű hálózatok kiépítésre és fejlesztésekre. (Mintha a Digi nem ezt tette volna.)
Mivel a Gazdasági Versenyhivatal nem indított versenyfelügyeleti eljárást a Digi TV ellen, így (többek között) az UPC is rákényszerült arra, hogy a korábbi szolgáltatási árainak a töredékére csökkentse a havidíjait. Számtalan embernek ajánlották fel szóban, hogy amennyiben nem megy át a Digihez, akkor csak neki egy olyan csomagot biztosítanak, melynek ára megegyezik a versenytárséval.
El fog jönni az idő, amikor ezeket a népnyomorító cégeket száműzzük az országból és mindent meg fogunk tenni, hogy a lakosságot egyetlen szolgáltató se zsigerelhesse ki.

Völgyesi Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése