2013. április 11., csütörtök

WikiLeaks - Mennyire titkosak az amerikai diplomáciai táviratok?

A magyar katonai felderítés és hírszerzés számára nem jelentett megoldhatatlan kihívást ezeknek az üzenetváltásoknak a megfigyelése, és megfejtése. Egészen a kilencvenes évekig a magyar elhárítás rendelkezett azzal a képességgel, hogy az amerikai diplomáciai, katonai és haditengerészeti rádiókommunikációt figyelemmel kísérje és megfejtse - globális viszonylatban.
Ebben a vonatkozásban a magyarok a világ élvonalába tartoztak, és kevés ország rendelkezett ilyen jól felkészült szakembergárdával, amely rendkívül értékes információkat szolgáltatott a vezetés számára. Ez akkora feldolgozandó adatmennyiséget jelentett, hogy állandó feladatot adott az ezzel foglalkozó apparátusnak. Az így nyert adatok és információk a magyar katonai és államvezetés rendelkezésére álltak. Hogy aztán azok mit kezdtek ezekkel az információkkal, az már más kérdés.
Például lehetett velük - nevezzük így - hírszerzési barter műveleteket végrehajtani. Ez annyit jelent, hogy ha a magyar hírszerzésnek szüksége van valamilyen információra egy másik ország hasonló szervezetétől - és más úton nem lehet beszerezni - , akkor leülnek egy asztalhoz az illetékes 'szakik' és felajánlják a saját portékájukat, cserébe a másik fél birtokában lévő 'termékért'. Az a gyakorlat még az úgynevezett baráti országok között is működött a Varsói Szerződésen belül. Például a román elvtársakkal leültek, és néhány sör és kávé mellett megegyeztek. Érdekes, hogy a magyar elhárítás rendelkezett olyan adatokkal is, amelyeket még a szovjeteknek sem adtak át. Később a kilencvenes évek során az amerikaiak nem nézték jó szemmel, hogy ilyen hatékony 'konkurencia' működik Magyarországon, ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy ezt az apparátust is szétforgácsolták és a kiváló szakembereket nyugdíjazták vagy szélnek eresztették.
Hogy miért érdekes ez manapság? Azért, mert a WikiLeaks által a minap közzétett korábbi amerikai diplomáciai táviratokért nem is kellene messzire menni, elég lenne szétnézni a magyar szolgálatok archívumaiban - a most megszellőztetett táviratok jelentős része minden bizonnyal ott is megtalálható.
Újszászi István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése