2013. május 16., csütörtök

Elhatárolódnak: az ENSZ elítéli Szíriát

Az ENSZ közgyűlés határozatot hozott, miszerint a Szíriai Nemzeti Koalíció nevű szervezetet kell elismerni tárgyalópartnernek, mint Szíria legitim képviseletét. A határozat 107 igen, 12 nem szavazatot kapott, a tagországok harmada (59) pedig tartózkodott. Mit is jelent ez?
Az ENSZ közgyűlés határozata egyfajta hivatalos útmutatás arra vonatkozóan, kivel kell tárgyalnia az egyszerű nemzetközi befektetőnek, ha a jövőben úgy akarja a pénzét kamatoztatni Szíriában, hogy a befektetést a főbb nyugati érdekeltségek ne takarítsák ki az országból. Ha az ENSZ által kijelölt szervezettel tárgyal, a NATO nem fogja bombázni az egyszerű nemzetközi befektető által százalékosan tulajdonolt olajfinomítót, és a megvásárolt gyárakban sem fognak "szír lázadók" terrorista támadást végrehajtani.
Az ENSZ által kijelölt legitim tárgyalópartner azért legitim tárgyalópartner, mert azoknak a nyugati pénzügyi köröknek az igényeit védelmezi, akik vagyonuk egy részével tesznek arról, hogy a nyugati lakosság az ENSZ-t, mint nemzetek feletti szervezetet ismerje el.
Így az érdekek közös nevezőjeként egy olyan ördögi kör határozza meg, hogy mit kell Szíria legitim képviseletének tekinteni, amiben semmi keresnivalója szíriai hazafiaknak, de talán még olyan szír állampolgároknak sem, akiknek az állampolgárságot nem a CIA adta.
A szír konfliktus elhúzódásának okait hűen mutatja, hogy a tagországok egyharmada nem foglalt állást a szavazáson. Ez azt jelenti, hogy a tagországok harmada már egyáltalán nem biztos benne, melyik fél kerül ki győztesen a szír konfliktusból. Emiatt abban sem biztosak, hogy a biztonságos befektetés érdekében melyik fél által létrehozott fedőszervvel kell tárgyalni.
Az ENSZ döntései egyszerű befektetési környezetként kezelik a Szíriában zajló öldöklést. A tartózkodó egyharmad pedig intő jel: talán mégsem a Szíria lerombolását szorgalmazó, többségi szavazattal bíró nyugati államok kerülnek ki győztesen a térségi konfliktusból - hanem a felemelkedő kelet országai, amelyeknek többségi szavazata ugyan nincs, de vétójoga van, és mind gazdasági potenciálja, mind pedig katonai ereje lehetővé teszi, hogy nemet mondjon az ENSZ által legitimált mészárlásra.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése