2013. május 16., csütörtök

Végrehajtás, követeléskezelés: “Fosztogatják az elesetteket!” – jelentette ki kame

“A végrehajtás problémáinak rendezése” – Módosítanák a Végrehajtási törvényt
- Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője és Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón ismertette a végrehajtással kapcsolatos tervezetteket. – Budapest 2013. május 14.

Az elhangzottak írott változata:

Harrach Péter:

“Magyarországot az adósok országává tették és sokan képtelenek törleszteni. Az államnak viszont feladata az, hogy őket megsegítse. Néhány adatot a kialakult helyzetről:

2012 decemberében a nem fizetett, vagy késedelmesen fizetett hitelek aránya, a teljes hitelállományon belül, 27 %-ot ért el. Gyakorlatilag egyharmada az adósoknak, már 3 hónapja nem fizetett. A fizetési meghagyások száma 2012-ben 600 ezerre növekedett.

Sok panasz érkezik a végrehajtási ügyekkel kapcsolatban. Szeretném megemlíteni azt, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egy ajánlást adott ki a követeléskezelő cégek részére, a múlt év végén és ebben figyelmeztette őket, hogy informálniuk kell az adósokat a tartozásuk tőke kamat, késedelmi kamat díjrészeiről és semmiképpen sem tanúsíthatnak félrevezető és agresszív magatartást! – Ez a tény, hogy ilyenre kényszerült a Felügyelet, azt mutatja, hogy probléma van ezen a területen.

Azt is látjuk, ha egy kicsit durvábban akarok fogalmazni, hogy fosztogatják az elesetteket.

A végrehajtókat megillető behajtási jutalék igen magas. 5-8-10 %-os. Ezt csökkenteni kell. A kamatterhek és egyéb költségek halmozódása kétszeresére, háromszorosára emelheti az induló tételt, csak azért, mert fektetik éveken keresztül az anyagot.”

Vejkey ImreVejkey Imre:

“Az elmúlt 3 évben fokozatosan szigorítottuk a végrehajtói munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit. Újra szabályoztuk a végrehajtói állás pályázati eljárást. Szigorítottuk a végrehajtók vonatkozásában az összeférhetetlenségi és kizárási szabályokat. Vagyoni szankciót fűztünk a végrehajtók jogszabálysértő eljárásához. Jogi végzettséghez kötöttük a végrehajtói működést. Központi elektronikus ügynyilvántartást hoztunk létre, a végrehajtói munka ellenőrzésének elősegítése érdekében.

Most a Bírósági végrehajtásról szóló 94. évi 53-as törvény módosítását tervezzük. Módosítását, a végrehajtók munkavégzésének fokozottabb ellenőrzése, továbbá az általuk elkövetett szabályszegések fokozottabb számonkérése tekintetében, és még egy nagyon fontos területen; a fokozatosság elvének megerősítése tekintetében.

Átfogó és rendszeresen végzett vizsgálatokat tervezünk minden végrehajtó tekintetében, mármint a törvénytervezet tekintetében, – melyet a Végrehajtói Kamara folytat majd le a KIM felügyeletével, – eredményét pedig majd a miniszter értékeli.

Az átfogó vizsgálattal feltárt súlyos és ismétlődő végrehajtói szabályszegés, a végrehajtói tevékenység azonnali megszüntetését fogja maga után vonni. Egyéb esetben pedig fegyelmi eljárás fog indulni a végrehajtóval szemben.

A végrehajtóval szemben kiszabható pénzbírságot a tervezet szerint 500 ezerről 5 millió forintra tervezzük emelni.

A végrehajtó általi összeférhetetlenségi szabályok megsértése a jövőben nem fegyelmit, hanem a végrehajtói tevékenység megszüntetését fogja maga után vonni.

A törvényjavaslat továbbá biztosítékot nyújt az adósoknak ahhoz, hogy a létfenntartásukhoz szükséges pénzösszeg, a végrehajtási eljárás során, ne kerülhessen teljes mértékben elvonásra. A törvényjavaslat a végrehajtás során lefoglalt gépjármű használatára jogosultak körét bővíti annak érdekében, hogy ne csak azon adósok számára álljon nyitva ez a lehetőség, akiknek foglalkozása gyakorlásához elengedhetetlen a gépjármű használata, – hanem az olyan adósok tekintetében is, akik például a minden napi munkába járást, munkájuk végzését, gyermekeik, idős beteg családtagjaik szállítását nehezítenék meg.

Az ingatlanra történő végrehajtást csak 500 ezer forintot meghaladó követelés esetén lehet eszközölni, illetve abban esetben, hogyha a követelést zálogjog terheli, akkor ez 1 millió forint lenne. Részletfizetést csak abban az esetben ingatlan végrehajtást foganatosítani, hogyha a részletfizetésben történő megállapodást, az adós nem teljesíti.

Tervezzük továbbá a bírósági végrehajtás díjszabásáról szóló 14/1994. IX. hó 8. IM rendelet módosítását, melynek célja kettős; a végrehajtási díjazás csökkentése, és a gyakorlatban felmerült jogértelmezési problémák rendezése. – Az ügyérték eddig a kamatok emelkedésével mindig emelkedett. A jövőben azonban az érték nem emelkedhet, mert azt a végrehajtói okirat végrehajtóhoz érkezésének időpontjában kívánjuk rögzíteni, vagyis az idő múlással bekövetkező kamatnövelés, – nem növelheti az eljárási költségeket!”

Harrach Péter:

“Nagy kormányzati előterjesztési dömping részévé kell ezt tenni… már nem a kormányzat terjeszti be, hanem a KDNP, de ezzel egy időben, ha azt akarjuk, hogy ez még az idén elfogadásra kerüljön. Pontosabban, a tavaszi ülésszakban tárgyalásra kerüljön. Tehát mindenképpen rövid időn belül be fogjuk terjeszteni, reményeink szerint belefér ez a tavaszi ülésszakba.”

Lejegyezte: Fort András – Szabad Riport Tudósító Iroda
Megjegyzés:
Idézet: “Átfogó és rendszeresen végzett vizsgálatokat tervezünk minden végrehajtó tekintetében… melyet a Végrehajtói Kamara folytat majd le a KIM felügyeletével, – eredményét pedig majd a miniszter értékeli.”

- Ezek szerint a Végrehajtói Kamara ellenőrzi majd saját magát? – Nem ártana egy független parlamenti bizottságot is felállítani, hogy segítse a kamarát ezen vizsgálatok elvégzésében.

Ezen kívül most már komolyan oda kellene figyelni; a számlatartozások miatti, – önkormányzati lakásokból történő egyre gyakoribb kilakoltatásokra is!

SzRTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése