2013. május 16., csütörtök

Legyőzte a bankot a devizahiteles házaspár!

Nem hagyjuk magunkat! Akár Strasbourgig is elmegyünk az igazunkért – ígérte a svájci­frank-alapú devizahitel miatt nehéz helyzetbe került házaspár.
– Még 2002-ben gyújtották fel a családunk megélhetését biztosító fatelepet. Mindenünk odalett, ezért voltunk kénytelenek hitelért folyamodni – emlékezett vissza János (67). Az egyik banktól 2006-ban felvett 25 milliós hitel után eleinte 185 ezer forintot törlesztettek, ám az összeget félévenként megemelték, így az végül 330 ezer forintra duzzadt. Ennyi pénzük már nem volt, ezért megpróbáltak megegyezni a bankkal – sikertelenül. Bár 2010-ig 12 millió forintot fizettek be, tartozásukat 28 millió forintban határozták meg. Ekkor döntöttek úgy: itt a vége!
– Az eredeti törlesztőrészletet továbbra is fizettük volna, de ekkora uzsorakamatot nem – vette át a szót Marika (62). Bankjuk nem sokat teketóriázott, 2 hónap múlva átadták a tartozást egy végrehajtónak, aki az idei év elején elárverezte volna házukat. A házaspár ekkor pert indított a végrehajtás megszüntetéséért.
– Arra hivatkoztunk, hogy a devizaalapúnak elnevezett, ám valójában forinthitel szerződésben többek között nem volt pontosan meghatározva a forintban folyósított és törlesztett tartozás – magyarázta ügyvédjük, dr. Czirmes György. Az időközben már 47 millió forintra növekedett tartozásról a Budapest II. és III. Kerületi Bíróság első fokon kimondta: végrehajtását meg kell szüntetni.
– Az ítélet értelmében a teljes devizaalapú kölcsönszerződés érvénytelen, ezért a bíróság a több millió forintos perköltség megtérítésére kötelezte az alperest – folytatta az ügyvéd, hozzátéve: amennyiben a döntés jogerőre emelkedik, a banknak egy külön perben kell érvényesítenie az elszámolási igényét – az eredeti hitelösszegről. Az ügyben illetékes Magyar Bankszövetségtől megtudták, hogy mivel a konkrét ügyről nincsenek adataik, ezért azt nem kívánják kommentálni.
Dr. Czirmes György, az alperest képviselő ügyvéd kifejtette: egyre gyakrabban születnek ilyen döntések, amikor már magáról a végrehajtásról van szó. Czirmes György szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) nincs igaza abban, hogy a devizahiteleseknek nem érdemes bíróságra vinni ügyüket. A PSZÁF elnöke ugyanis úgy nyilatkozott: a szerződések megkötésekor a bankok az előírásoknak megfelelően jártak el. Czirmes György szerint azonban ez még nem zárja ki a bírósági eljárást.
Pereskednek a devizahitelesek
Újabb pertársaság támadja meg a bíróságon az AXA Bank szerződéseit. A második csoport több mint száz adósból áll, és a hiteleik összege meghaladja a négyszázmillió forintot. Az első társaság pere jelenleg is zajlik. Március végén az OTP ellen nyert nem jogerősen pert egy devizahiteles a Szegedi Törvényszéken. A részítéletben a bíróság érvénytelenítette a bank szerződésének azt a pontját, amely a frankalapú jelzáloghitelek kamatának egyoldalú módosítására ad lehetőséget.
Ismert, február 27-én kezdődtek meg a tárgyalások a devizahitelesek problémájának rendezéséről a Magyar Bankszövetség, a devizahiteleseket képviselő szakértők és a pénzügyi jogok biztosának részvételével. Majd a háromoldalú szakmai tárgyalás március 5-ei fordulóját a Magyar Bankszövetség kérésére elhalasztották. Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa korábban azt mondta, bízik abban, hogy őszre az egész eljárás lezajlik.

HANGFELVÉTEL - Czirmes György nyilatkozata:


Kapcsolódó cikkek
Megjelent az új devizahiteles mentőjavaslat
Debreceni Törvényszék: devizahiteles nyert pert a bankja ellen
Felbujtatott devizahitelesek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése