2013. május 7., kedd

Helyzetbe hozzák a helyi termelőket Hajdúnánáson

Fából készült, formás pavilonsort kaptak a helyi piactéren a hajdúnánási minősített termelők. Ezzel is helyzetbe szeretné hozni őket az önkormányzat.
Az ünnepélyes átadáskorSzólláth Tibor polgármestertől megtudtuk: az összesen mintegy 40 millió forintos beruházáshoz a vidékfejlesztési minisztérium pályázatán 10 százalékos önrész mellett szereztek támogatást. Ebből 500 négyzetméteren 15 pavilon épült, melyek felére már bejelentkezett az érintett termelői kör. – A városban jelenleg 23 termelő mondhatja magát „minősítettnek”, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az árujukat helyben termelik, míg a feldolgozott termékek esetében az alapanyagok legalább ötven százalékának kell helyi eredetűnek lennie – válaszolta érdeklődésünkre a polgármester.
Azt hittük, a hajdúnánási piacon eleve szinte csak helyi termelők árulnak, de Szólláth Tibor kiábrándított: – Szó sincs róla, e tekintetben még egy mezővárost is sikerült teljesen lebutítani az elmúlt években a boltokban kapható importtal. Az itteni piaconkisebbségben vannak a helyi termelők, ezért is próbálunk nekik segíteni – magyarázta.
Tegyük hozzá, a minősítés követelményének megfelelő termelők anyagilag is jól járnak, hiszen amíg számukra mindössze 12 ezer 500 forintba fog kerülni egy havi pavilonbérlet, addig a piac más részein 35-50 ezer forintot is elkérnek a standok után. A minősített városi termelők tehát jóval alacsonyabb bérleti díjakkal dolgozhatnak.
Ennek megfelelően az árusoktól nem is hallottunk rossz szót, egy valaki aggódott csak azon, hogy a vevők nem mennek el a piac azon elkerített részéig, hanem megveszik az árut a bejárat közelében. A fogadtatás tehát alapvetően pozitív, olyannyira, hogy azok is gondolkodnak a kofáskodáson, akik eddig nem árusítottak a vásárterületen, mondván, számukra az túl drága.
Érdekesség: az új pavilonsort református lelkész és római katolikus pap egyaránt megáldotta, mint utóbbi fogalmazott, az igazságosság és a közjó az eladás és a vásárlás során is jelenjék meg. Ámen! 
(sokszinuvidek.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése