2013. május 7., kedd

Kiábrándító számok: Rengeteg magyar költözik Németországba

Tavaly több mint 50 ezer magyar költözött Németországba, ami 30 százalékot meghaladó emelkedés 2011-hez képest – közölte kedden a német statisztikai hivatal (Destatis).
A hivatal előzetes adatai szerint 2012-ben összesen 54 827 magyar állampolgár vándorolt be Németországba, ami csaknem 13 ezres, 31 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest.
Tavaly összesen 1 millió 81 ezer bevándorló érkezett Németországba a Destatis számításai szerint. Ez a legnagyobb szám 1995 óta, és 123 ezer fős, 13 százalékos növekedés 2011-hez viszonyítva.
A bevándorlók száma alapján összeállított listán Magyarország a negyedik helyen áll, Lengyelország, Románia és Bulgária után.
Ausztriába dolgozni megyünk át
Elsősorban magyarok és szlovákok helyezkednek el az idegenforgalomban – mondta a napokban a Der Standard című lapnak Alexander Rauner, az Osztrák Gazdasági Kamara turizmus tagozatának képviselője. A legtöbben közülük a keleti országrészben – Alsó-Ausztriában, Bécsben, Burgenlandban, Stájerországban – vállalnak munkát. Renner szerint sok magyar a hét közben betöltött magyarországi állása mellett vállal Ausztriában is munkát, például pincérként vagy konyhai kisegítőként.
A Der Standard adatai szerint a magyar munkavállalók száma nőtt a leginkább a munkaerő-piaci nyitás óta eltelt két évben. 2013 márciusában mintegy 55 ezer magyar dolgozott alkalmazottként Ausztriában, ami a két évvel korábbi adathoz képest 96 százalékos növekedést jelent.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése