2013. május 7., kedd

Sáskajárás Izraelben

Az Egyiptomból érkező sáskák raja elpusztítja Izrael déli részét. A sáskák már felfalták a mezőgazdasági területek növényzetét. Súlyos károk érték az olíva- és gyümölcsültetvényeket. Az autósok veszélynek vannak kitéve, ugyanis az utakon akkora mennyiségben találhatóak meg a sáskák, hogy nem látni hol ér véget az úttest és hol kezdődik a homok. A helyi tisztviselők azt állítják, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium elvesztette a helyzet feletti irányítást.
Elképzelhető, hogy rasszista náci (esetleg iszlám szélsőséges) sáskák pusztítják Izraelt. A zsidók száz évig fognak kártérítést követelni sáskahauszt címen, sáskajáró emlékközpontok épülnek, és minden évben emléknapot és konferenciákat tartanak, valamint az iskolákban bevezetik a kötelező oktatását, a tagadását pedig szabadságvesztéssel büntetik.
Hídfő.net


Újfent Sáska invázió csapott le „mammon ajándékára” a Negev sivatagban Nitzana közelében. A sáskák Egyiptomból érkeztek egyelőre Izrael déli vidékeit pusztítva. A mezőgazdasági növényzet nagy részét is felfalták. sáskainvázioA sivatagba telepített gyümölcs- és olíva ültetvényeket sem kímélték.
A Negev sivatagban, a sáskák azért találtak bőséges táplálékra, mivel ez valójában egy virágzó mezőgazdasági művelésű terület.
Mint ismeretes, az 1947-es cionista területszerzést és az azt követő további erőszakos területfoglalások során a Negev sivatag is áldozatul esett. Ez valamikor (az időszámítás előtt 830 körül) az Edon királyság területe volt. 1947 után a sivatag termékennyé tételét tűzték ki célul, David Ben-Gurion és a bankár-oligachia, semmi pénzt nem kímélő hatékony támogatásával gépesített kibucokat hoztak létre, a nevével ellentétben igen csapadékos sivatagban.
Talán kevesen ismerik az éghajlatát ennek résznek, ezért néhány szót ejtünk erről is. Télen és tavasszal bő csapadék hull, a kiszáradt medrek hegyi patakokká változnak, és a sivatag kivirágzik. A Negevet a Schefala síkságtól elválasztó északi határt a nedvesség határozza meg. negev_sivatag_izraelAz eredeti meghatározás szerint a sivatag Kirjat Malachi, sőt Kirjat Gat határában kezdődik, azonban a Negev északi, csapadékos területei az utóbbi évtized során mintegy tucat kilométerrel délebbre húzódtak. A többi évszakban a Vörös-tenger felől egy alacsony légnyomású front okoz esőzést.
Kiemelkedő gazdasági ágazat a Negevben a haltenyésztés is. Az ősi folyó- és tóvizeket mesterséges medencékbe pumpálják. Ezt az enyhe sótartalmú vizet használják a speciális körülményekre kinemesített, helyben termesztett zöldség- és gyümölcsfajták locsolására is.
sáskainvázio2Ha az izraeli kommentelő lakosság 2010. október 4-i Kolontári vörös iszap katasztófához való hozzáállását követnénk, – mint ahogyan nem tesszük –, akkor nálunk is örvendezni kéne a sáskajárás kapcsán.
Emlékeztetőnek milyen bejegyzéseket írtak mikor a vörös iszap katasztrófát a „bosszúállás Istenének” tulajdonítottak, s az egyiptomiakat ért bibliai tíz csapáshoz hasonlították. (A hivatalosan elhallgatott vallomások robbantást feltételeznek, így a gonosz munkája joggal feltételezhető)
„A vér csapása után föl kell készülni a békákra (Joszi)”
„Isten megbünteti azokat, akik elítélik Izraelt. (A)”
„Ha hinnék Istenben, most azt mondanám, hogy minden tisztelet kijár neki, mert későn ugyan, de a magyarok megkapták a magukét. A magyarok nagyon kegyetlenek voltak a zsidókkal a második világháború idején és előtte is, s az antiszemitizmus ott manapság is virul… Tessék, most Isten megadta nekik a méltó választ… (Ráheli, Észak-Izrael)”
„Gyilkosok! Bűnözők számára nincs irgalom. Sajnálom a megsérült országot, a természetet és az állatokat, ám a magyar emberek számára nincs irgalom. A magyar nemzet meggyilkolta, megsemmisítette és elveszejtette szinte az összes zsidóját a második világháború idején. Remélem, hogy a szennyeződés helyben marad, és nem éri el a Dunát.”

Ami azt illeti a sáskák („nyolcadik csapás”) kapcsán nekünk is eszünkbe jutott a tíz csapás története. Ám ez nem ennek az írásnak a témája.
Azt azonban feltételezzük, hogy az mostani sáskajárás okán sokaknak az események véletlen egybeesése ütött szöget a fejében.
Mostanában „mammon ajándéka” háborút provokál Szíriával, folyamatos légitámadásokat hajt végre a Damaszkusz külvárosi objektumai ellen, és hősiesen lebombázza a szír lakosságot. Ami teljesen jogszerűtlen művelet.
Izrael_szírcivileket_bombázott_201305
De erről a törvénytelenségről a fősodor médiái nem tesznek említést, mint ahogyan az áldozatok számáról sem. Ezzel szemben hangos hisztériakeltéssel elmarasztalják Észak-Korea eddig még be nem vetett ballisztikus rakétáit épp úgy, mint Irán teljesen legális és korrekt civil felhasználási célú urándúsítását.
(Israel’s massive air strikes against Syria are, beyond argument, illegal. Yet the reporting on the BBC, and indeed throughout the mainstream media, makes no mention of their illegality, and makes no mention of the people killed. Contrast this to the condemnatory tone of BBC reporting of North Korean ballistic missile tests, or of Iran’s civil uranium enrichment programme, both of which I view as neither wise nor desirable, but both of which are undoubtedly quite legal. – http://bsnews.info)
A „mammon ajándéka” rendszeres „megtorló akciókat” hajt végre Gázában, kísérletezik a palesztin foglyokon, a békés turistákat vegzálja, email fiókjukhoz való hozzáférést követel, szabályos kihallgatásnak vetik alá őket. És nem utolsó sorban az USA-ra próbálja áttolni a piszkos munkát, Szíriában, Iránban különböző hazugságokból ürügyeket gyártva. Nem mintha a többi arab országgal szemben másként viselkedne.
Nos, ez a magyarázata, hogy a „mammon ajándékát” ért sáskajárás kapcsán a természet visszavágására gondolnak.

Szász Gerda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése