2013. május 28., kedd

Újabb amerikai vadászgép "zuhant le" a kínai határ mellett

Két nappal ezelőtt újra japán hajók jelentek meg a Kelet-kínai-tengeren a Kína, Japán és Tajvan által vitatott hovatartozású Diaoyu szigetek mellett. A kínai flotta megfigyelés alatt tartotta, majd a térség elhagyására kényszerítette őket. Azt követően a hatóságok regisztrálták az esetet mint a kínai felségterületre való illetéktelen behatolást.
Ma reggel egy amerikai F-15-ös vadászgép zuhant le a térségben. A hivatalos változat szerint a vadászgép az amerikai Kadena légibázis térségében tartott gyakorlatokra tartott, út közben azonban a négy F-15-ös vadászgépből egy a tengerbe zuhant. Az amerikai légierő egyelőre nem adott magyarázatot az esetre, a hírt kínai forrás közölte, feltűnő gyorsasággal.
Maga a jelentés a kínai állami médiától származik, ami a hírt elsőként közölve azt említette, hogy az eset 100 km-rel az okinawai támaszponttól keletre történt (ami nem a vitatott térség, hanem japán felségterület).
Mivel az esetre nem érkezett semmiféle magyarázat, a kínai állami média pedig feltűnő gyorsasággal reagált a történtek helyszínét illetően, megvan rá az esély, hogy "elvarrják a szálakat", vagyis a helyi incidensre Kína mint érintett fél szolgálhat hivatalos magyarázatot. Ez diplomáciai nyomást helyez az Egyesült Államokra, ami így kénytelen alkalmazkodni a másik fél által adott magyarázathoz, hogy az eset valódi hátterének napvilági jutását elkerülje.
Egyáltalán nem kizárt, hogy - ellentétben a hivatalos változattal - az amerikai haditengerészet és így amerikai vadászgépek a vitatott területek felett járőröztek. A korábban Hillary Clinton által meghirdetett távol-kelet politika ugyanis a térségben kibontakozó érdekellentétekbe való agresszív beavatkozást hirdette meg.
A Diaoyu szigetek korábban az Egyesült Államok fennhatósága alatt voltak, és bár az amerikai kormány átadta a szigetek kormányzását Japánnak, ez mit sem változtat azon, hogy közigazgatási térségében a tengerfenéken már 1968-ban kőolajat találtak. Azóta az Egyesült Államok az Okinawán található amerikai támaszpontról továbbra is katonailag ellenőrzés alatt tartja a területet, és a Kerry által képviselt új külpolitika sem engedné, hogy az értékes kőolajmező kínai kézre jusson.
A kínai külügy többször is felszólította az amerikai kormányt, hogy tartózkodjon a kínai érdekszférába való beavatkozástól. A térségben több esetben is minden magyarázat nélkül zuhant le az amerikai légierő egy-egy gépe, ezeket a rejtélyes baleseteket az okinawai támaszpont közelében történtté nyilvánították.
Hacsak nem olyan gépeket használ az amerikai légierő, amik bármelyik pillanatban, akár a levegőben is működésképtelenné válhatnak, más lehetőség nem marad, mint a szabotázs, vagy hogy Szenkaku térségében ugyanaz az erőfitogtatás zajlik, mint más, nagyhatalmi érdekszférák ütközőzónáiban, és a gépet a kínai haditengerészet lőtte le, miután a vitatott hovatartozású terület határát átlépte.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése