2013. június 24., hétfő

Szaakashvili szembe kell nézzen az igazságszolgáltatással

Gija Zsorzsoliani, Grúzia többségi kormánykoalíciójának tagja bejelentette, hogy nem elég, ha Szaakashvili mandátumának lejártával egyszerűen távozik a hatalomból, a jövő héttől kezdődően sor kerülhet Szaakashvili büntetőjogi felelősségre vonására. Zsorzsoliani a hét folyamán beadja majd a törvényjavaslatot, ami egyrészt lehetővé teszi, hogy a határidő lejárta előtt leváltsák a bukott államfőt, másrészt pedig a nép színe előtt felelősségre vonják majd mindazon rombolásért, amit véghezvitt.
Zsorzsoliani felhívást intézett a grúz parlament tagjaihoz, melyben elmondta, hogy a szerdán beterjesztett javaslat a pártok érdekein felül áll, mert a népnek meg kell értenie, hogy a Szaakashvili által vezetett kormány egy bűnös rendszer volt, melynek tevékenysége az országra és a társadalom egészére nézve romboló hatással bírt.
Ivanishvili miniszterelnök kormánya a Grúz Álom vezetésével létrejött koalícióban kezdte meg működését 2012. október 1-én, azonban a választásokkal feloszlatott parlament által kijelölt korábbi kormányfő még mindig pozícióban van. Szaakashvili a választásokat követően elismerte, hogy személyesen adott parancsot titkos fegyver-, lőszer és kábítószerraktárak létrehozására. Ezeket a raktárakat a szomszédos Dagesztánban működő terrorista csoportok támogatására hozta létre a Szaakashvili-kormány, mely a NATO bábjaként és eszközeként működött az orosz határ mellett. Szaakashvili közvetlen parancsára kínozták meg az országban erősödő népi ellenzék központi alakjait, melyet utólag nyilvánosságra jutott videofelvételek és dokumentumok bizonyítanak, így az államfő a hatalomból való eltávolítást követően sem kerülheti el a felelősségre vonást.
Mihail Szaakashvili - háborús bűnös radikális atlantista, Grúzia kollaboráns kormánya által kinevezett államfő
A tavaly októberi kormányváltást követően a Szaakashvili-kormány számos tisztviselője ellen indult eljárás korrupció, sikkasztás és egyéb hivatali visszaélések vádjával. Grúziában a változást követően egy törvényes számonkérési és igazságszolgáltatási folyamat kezdődött meg, ami bár a jogi keretek betartása miatt körülményes és hosszadalmas, mégis pozitív példával szolgál valamennyi, a NATO hálójába került posztszovjet köztársaságnak.
Ivanishvili tavaly még azt mondta, ő nem erőltetné a korábbi kormány számonkérését. A társadalmi felmérések és a kormánnyal szemben megfogalmazott kritikák azonban kényszerítő erővel bírnak az újonnan megválasztott grúz kormányra. Szaakashvili és bűntársai felett a nép ítélkezett, ahogyan ítélkezni fog az összes, eltévelyedett posztszovjet köztársaság népe is saját bűnösei felett.
A grúz népet kifosztották, háborúba sodorták és megalázták az ország élére ültetett kollaboránsok, de ezek a hosszú évekig tartó szenvedések mind eltörpülnek amellett, amit a magyar nép tűrt el a pusztító ideológiák; a több formában testet öltő cionizmus és az atlantizmus nyomása alatt. Évtizednyi bűnöket még el lehet intézni egy ehhez hasonló számonkérési folyamattal, így Grúzia végez viheti a számonkérést és a nép elégtételt nyer. Hazánkban azonban ugyanazon hatalmi körök nagyságrendekkel hosszabb ideig, nagyságrendekkel nagyobb pusztítást vittek véghez, és a nép is csak ehhez méretezett "számonkéréssel" fog elégtételt nyerni.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése