2013. augusztus 8., csütörtök

CIA-vezető: Amerikának Szíria a legnagyobb veszély

A szíriai polgárháború jelenti fő veszélyt az Egyesült Államok biztonsága számára – vélte szerdán a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) második számú vezetője a The Wall Street Journal című lapnak adott interjúban.

Michael Morell szerint több külföldi iszlamista harcos állt a felkelők oldalára, mint az iraki háború legrosszabb időszakaiban. Morell úgy vélte: a szíriai polgárháborúval kapcsolatban a veszélyt az jelenti, hogy a konfliktus átterjed a határokon, vagy Bassár el-Aszad elnök rendszere összeomlik, és Szíria az al-Kaida új menedéke lesz. - Megvan a veszélye annak, hogy a kormány kezében lévő fegyverek, beleértve a vegyi fegyvereket is, szabad prédává válnak – figyelmeztetett a CIA-vezető, aki a héten távozik tisztségéből.

A Morell által felsorolt többi veszélyforrás között szerepel Irán, az al-Kaida, Észak-Korea és a számítógépes hadviselés. Az al-Kaida kapcsán a CIA igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "jelentősen" csökkentette a szélsőséges terrorhálózat jelentette veszélyt, ám a szervezet "elért bizonyos győzelmeket is". Ez utóbbi kapcsán arra utalt, hogy az Ajman az-Zavahíri vezette szervezet különböző, egyre önállóbb csoportokból áll.

Eközben ENSZ-szakértők egy jelentésben úgy vélték: csökkent az al-Kaida mint globális terrorhálózat miatti fenyegetés, de az al-Kaidával és hozzá csatlakozott szervezetekkel kapcsolatban álló, "fertőző eszmék" által radikalizált sejtek és egyének jelentette veszély továbbra is fennáll, sőt módszereik egyre kifinomultabbak.

Az al-Kaida elleni ENSZ-szankciókat megfigyelő szakértők a Biztonsági Tanács számára készült jelentésükben szerdán hangsúlyozták, hogy az al-Kaidával kapcsolatban álló egyének és sejtek egyre innovatívabbak a célpontokat, a taktikákat és a technológiát illetően. Rámutattak, hogy egyre kifinomultabb módszerekkel és egyre szélesebb körben terjesztik a terrorista propagandát az interneten.
HVG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése