2013. augusztus 8., csütörtök

Bankcsalások világszerte

1., Romániában
Nyolcvanöt millió euró (24 milliárd forint) értékű bankcsalást leplezett le a román ügyészség, amelyben bankigazgatók, hivatalnokok, közjegyzők és ingatlanérték-becslők is érintettek. A román szervezett bűnözés ellen fellépő ügyészség csütörtöki közlése szerint a hatóságok 48 házkutatást végeztek Bukarestben és Románia három másik megyéjében annak a bűnszövetkezetnek a leleplezése érdekében, amely csaknem hatvan emberből állt, tevékenységük pedig bankkölcsönök törvénytelen módon való megszerzésére irányult.
2., Nagy-Britanniában
A brit Súlyos Visszaélések Hivatala (SFO) közölte, hogy három brit állampolgárt tartóztatott le a Libor-ügyben London közelében. Ez az első alkalom, hogy letartóztatások történtek az eddig kizárólag a bankokra fókuszáló ügyben. Jelenleg legalább tucatnyi bank ellen folyik vizsgálat, és közülük legalább négy állítólag együttműködött a Barclays-zal, a brit bankok korábban már 453 millió dolláros bírság megfizetésére kötelezték a londoni bankközi kamatláb, a Libor manipulálása miatt.
3., Amerikában
A néhány hónapja kirobbant LIBOR-csalási botrány után, 2012. október 25-én New Yorkban adták be az USA történelmének a legnagyobb keresetét a bankárok szervezett bűnözési és pénzmosási tevékenysége ellen a joghatósághoz. A csalást a legmagasabb kormánypozíciókban lévők, és a bankárok követték el önérdekből. Az összeg, ami a bankok, amerikai partnereik, és vegyesvállalatok elleni keresetben szerepel, és amely összeget láthatóan nem a legügyesebben próbáltak tisztára mosni, 43.000 milliárd dollár. Nem írtam el! 43 billió dollár, vagy leírva betűkkel, negyvenháromezer milliárd dollár. A pert, a Spire Law Group, LLP ügyvédi iroda kezdeményezte, melyről a CNBC az iroda által kiadott sajtóközleményt megjelentetve számolt be. Másnap a CNBC vezérigazgatójának két gyermekét meggyilkolták. /Heti Válasz/
4., Németországban
Reggel negyed tízkor özönlötte el, közel 500 egyenruhás a Deutsche Bank frankfurti ikertornyait. Két busz és 20 csapatszállító jármű kellett az egységek helyszínre szállításához. Időszakosan lezárták az épületben található felvonókat is. A bejáratnál nyolc állig felfegyverzett rendőr mellett lehetett csak átjutni. A fellelt adatok kiértékelése hónapokig is eltarthat. A forgalmi adóval kapcsolatos csalási botrányban összesen 170 vádlott ügyében folyik nyomozás. Ebben az ügyben 6 kereskedőt már elítéltek, de a többiek ügyében még folyik a nyomozás. Összesen 800 milliós károkozás miatt nyomoznak a hatóságok, amiben a Deutsche Bank is mélyen érintett. Az adócsalási botrányban a CO2-kötvényeket utaztatták több esetben is külföldre és vissza, így elfedve a nyomokat. Volt aki állítólag londoni, mások arab ügyfelek nevében kereskedtek. Az ügyészség szerint a Deutsche Bank a külföldre transzferálásban játszott fontos szerepet. A banknak jelentenie kellett volna a pénzmosás gyanús ügyleteket.
5., Olaszországban
November 14-i hatállyal minden olaszországi tevékenységét felfüggesztette a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a formális közlemények kiadásán túl, miután vezető munkatársai ellen ügyészségi büntetőeljárás indult piacbefolyásolás vádjával. A dél-olaszországi Trani városának ügyészi hivatala a hét elején jelentette be, hogy vádat emelt a Standard & Poor’s és a Fitch több vezetője ellen piaci információkkal elkövetett visszaélés címén. A Fitch szerdai londoni közleményében “példátlan és minden alapot nélkülöző manővernek” nevezte a jogi eljárást. A hitelminősítő közölte, hogy azonnali hatállyal csak formális elemzések közzétételére szűkíti az Olaszországgal kapcsolatos piaci kommunikációját. 6./Magyarországon? Ha van bűn, vajon lesz felelősség, és lesz következmény
6., Iránban
Az iráni hatóságok letartóztatták egy 2,6 milliárd dolláros bankcsalás 19 gyanúsítottját, jelentette be Hosszein Mohszeni Edzsehei államügyész. Az ország történetében ez a legnagyobb pénzügyi korrupciós ügy. Számos helyi lap, közte a Sark (Kelet) című reformpárti újság idézte az ügyészt, aki szerint további embereket vesznek őrizetbe. A parlamentbe hétfőre berendelték a pénzügyminisztert és a központi bank elnökét, hogy megvitassák az ügyet. Tisztségviselők elmondták, az ügyben hamis dokumentumokat használtak fel hitelkérésre Irán egyik vezető pénzintézeténél, hogy érdekeltségeket vegyenek cégekben, többek között állami kézben lévő vállalatokban.
Nagy Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése