2013. augusztus 15., csütörtök

Szemelvényezés a kormány háttérhatalmi szerepéről...

Az ország valamennyi makromutatója romlik, 2010 második fele éppen ezért a pénzügyi és gazdasági stabilizáció időszaka. Matolcsy szerint a tervezett intézkedéseikkel 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet a magyar. (2010. június 17.)
Átmenetileg különleges intézkedésekkel, brutális beavatkozással tartható a hiány – ismerte el Matolcsy. Az egyetlen mentség, hogy a válságadók átmenetiek, kivezetésük után pedig megmarad az egyensúly. 2013-2014-re összességében 10-15 százalékos GDP-bővülést, 2015-ig pedig 400 ezer új munkahelyet ígért a miniszter.(2010. november 5.)
A nemzetgazdasági miniszter szerint a Széll Kálmán Tervvel és az Új Széchenyi Tervvel megalapozható egy 4-6 százalék közötti gazdasági növekedés, és az intézkedések az államadósság csökkentése révén beállítják az ország potenciális növekedési ütemét. “Ne gondoljuk, hogy egy százalék körüli a növekedési képességünk” – hangsúlyozta, kiemelve: Magyarország a két említett tervvel és egyéb lépésekkel képes legalább 4-6 százalék közötti gazdasági növekedést felmutatni, és ez alapoz meg egy 300 ezerrel magasabb foglalkoztatási szintet. “Sereghajtóból éllovasok szeretnénk lenni, ez gazdaságtörténeti áttörés lesz” – jelentette ki a miniszter. (2011. március 1.)
Itt formálódik ki „az a gazdasági és térszerkezeti fordítókorong, amely Európa jövőbeli megújítási övezeteit az elkövetkező évtizedekben” közvetíteni és átalakítani képes. Ezt a forgó, transzformáló helyet a tervezet végül “Kelet-Európai Banánként” nevesíti, melynek mi vagyunk a közepe. Mint a dokumentum írja: „A hagyományosan fejlett nyugat-európai magterülethez kapcsolódva kialakult egy – a szakirodalomban alakjánál fogva Kelet-Európai Banánnak is nevezett – kelet-közép-európai centrum térség is, amelynek központi részét képezi a Prága-Bécs-Pozsony-Budapest négyszög.” (2011. december 2.)
Matolcsy: növekedési fordulatot kell vennie a gazdaságnak 2012-ben. (2011. december 1.)
Matolcsy: 2013-ban növekedési fordulat jön. (2012. december 10.)
Íme, az eredmény:
gdpportf.png Magáért beszél. Újabb fél év telt el, 2013 is megy a lecsóba. Az előző negyedhez viszonyítva 0,1 százalék a bővülés, gyakorlatilag egy szőrős bunkó. Ez is nagyrészt a mezőgazdaságnak köszönhető, ami időjárásfüggő makonya, meg a Merdzsónak, amit még a kommerek zsíroztak.
Állunk a pusztában, gatyánk lobog, hátsónk kilóg, gyomrunk korog. És várjuk lelkesen a jövő heti nyilatkozatot: 2014-ben növekedési fordulat várható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése