2013. szeptember 13., péntek

Gigantikus díjhátralék: több mint kétmillióan csúsznak a rezsifizetéssel

Magyarországon közel 2,3 millió fogyasztó van késedelemben egyes rezsidíjak fizetésével, díjhátralékuk megközelítette a 124 milliárd forintot.
Összesen 2 millió 294 ezer, zömében lakossági fogyasztó esett valamilyen késedelembe a villamos energia, gáz-, vagy távhőszámlájuk befizetésekor – közölte a parlament honlapján a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné t az MSZP-s Józsa István kérdezte arról, hogy „Hogyan alakult a díjhátralékos energiafogyasztók aránya az elmúlt időszakban?” A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatala 2013. júniusi adatai alapján a legtöbb szerződött fogyasztó (1,236 millió) a villamos energia számlái kifizetésével csúszik, utána a földgázszámlákkal vannak késedelmek (843 ezren). Egyes fogyasztók több szolgáltató felé is tartozhatnak egyidejűleg. Magyarországon összesen 9,5 millió villamos energia-, gáz- és távhőfogyasztó van, 94,2 százalékuk a lakosság köréből kerül ki, a tartozások így a lakosság legalább ötödét érinthetik.
A késedelem időtartama a legtöbb esetben egy hónapon belül van, 923 ezer fogyasztó 30 napon belüli csúszással rendezi a számláit. Fél éven túli hátraléka 211 ezer, míg 360 napon túli tartozása 403 ezernek van. Utóbbiak közül a legtöbben (197 ezren) a földgázdíjak rendezésével csúsztak meg.
A fogyasztók együttes tartozása 123,967 milliárd forint. A villamos energia számlák díjhátraléka 48 milliárd (5,3 millió összes fogyasztóból), a földgázé 55,2 milliárd (3,4 millió fogyasztóból), míg a távhőé 20,6 milliárd forint (671 ezer fogyasztóból).
A 30 napon belüli díjhátralék összege 30 milliárd, az egy és három hónapon belülieké pedig 21,7 milliárd forint. A 360 napon túli ki nem fizetett számlák összege 42,7 milliárd forint, ez az összeg főleg a földgázszámlákból tevődik össze (18,9 milliárd forint).
A lakosság esetében a kereskedők csak 60 napot meghaladó számlatartozás esetén kezdeményezhetik a szolgáltatás kikapcsolását. Jelenleg a kikapcsolt fogyasztók száma összesen 123925, ebből 114562 (92,44 százalék) a lakosság köréből kerül ki. A legtöbbet, 74 ezret a földgázszolgáltatásból kapcsolták ki, a villamos energiaszolgáltatásból közel 44 ezer, míg a távhőből 5687 fogyasztót.
A lakossági fogyasztóknál előfordul, hogy maguk kezdeményezik a szolgáltatás szüneteltetését, például a nem lakott lakások esetén.
Október 15-én vagy november 1-jén fog életbe lépni az újabb rezsicsökkentés, 11,1 százalékkal csökken majd a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára. Így az év eleji csökkentéssel együtt a tavaly decemberi árakhoz képest összesen 20 százalékkal kell kevesebbet fizetni a kormány ígérete szerint idén decemberben.
„A Tigáz Zrt. kintlévősége 2011 augusztusa és 2012 júliusa között 12,7 milliárd forint volt, ezen belül a 60 napon túli tartozás 50 százalékot tett ki” – mondta lapunknak Száraz Gábor, a társaság szóvivője. Az ezt következő 12 hónapban a kintlévőség 11 milliárdra csökkent, a 60 napon túli tartozásé pedig 46 százalékra. A kintlévőség nagysága egyértelműen amiatt lett kisebb mintegy 10 százalékkal, mert ugyanennyivel kisebbek voltak a számlák a rezsicsökkentés miatt.
Olyan hatása viszont nem mutatható ki a Tigáznál a rezsicsökkentésnek, hogy a lakosság a korábbinál könnyebben tudta volna kifizetni a számláit. A 60 napon túli tartozások arányát elsősorban a korábbinál hatékonyabb behajtás vitte lejjebb, rugalmasabbak voltak a részletfizetések terén.
A munkanélküliség miatt nem fizetnek
A kintlévőségek behajtásával foglalkozó Intrum Justitia cég felmérése szerint 2013 első negyedévében a közműszolgáltatásoknál a fizetésképtelenség leggyakoribb oka (51 százalék) a munkanélküliség volt. Utána következett az alacsony jövedelem (19 százalék), a járulékból élésre való hivatkozás (12 százalék) és a valamilyen tartozás miatti letiltás (8 százalék), amit a folyószámláról vonnak le.
(vg.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése