2013. szeptember 17., kedd

Külföldi beavatkozást akarnak a sziriai terroristák! Provokáció volt a damaszkuszi vegyi támadás?

Oroszországnak “a legkomolyabb oka” van arra, hogy azt higgye, provokáció volt a Damaszkusz mellett augusztus 21-én elkövetett vegyifegyver-támadás.
A politikus azt követően nyilatkozott, hogy tárgyalt Laurent Fabius francia külügyminiszterrel, akivel közös sajtóértekezletet tartott. Lavrov hangoztatta, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők ellen harcoló felkelők már számos provokációt elkövettek. “Mindegyiknek az volt a célja az elmúlt két évben, hogy előidézzen egy külföldi beavatkozást”.
Fabius ugyanakkor meggyőzőnek nevezte a vegyi támadásról készült, hétfőn nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentést.
“Ha az ember figyelembe veszi a bevetett szarin gáz mennyiségét, az ilyen támadáshoz szükséges eszközöket, továbbá más tényezőket, mindez semmilyen kétséget nem hagy afelől, hogy a rezsim áll a támadás mögött” – mondta.
Lavrov erre azt felelte, az ENSZ-jelentés bebizonyította, hogy vegyi fegyvert vetettek be, de a dokumentumban nincs válasz számos kérdésre, amire Oroszország választ várt. Többek között arra sem, hogy a vegyi fegyverek gyárilag vagy házilag készültek.
Oroszország mint Szíria legfőbb szövetségese, továbbra is kitart amellett, hogy egy új, Szíriával foglalkozó ENSZ-határozat ne tegye lehetővé az erő alkalmazását. Lavrov felidézte, hogy a vegyi fegyverekről Genfben folytatott tárgyalásokon “világosan megmondta”, elutasítja az erő alkalmazását kilátásba helyező kitételt. Most a nyugati követeléseket visszautasítva, leszögezte, hogy az ENSZ BT-nek a szíriai vegyi fegyverek leszerelési tervét jóváhagyni hivatott határozata nem tartalmaz majd semmilyen utalást a világszervezet alapokmányának VII. (erő alkalmazását lehetővé tevő) fejezetére.
Hozzátette egyben, amennyiben olyan jelek mutatkoznak, amelyek alapján kiderül, hogy Szíria nem hajtja végre a vegyi fegyverek eltávolításáról szóló megállapodást, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsa ismételten megvizsgálja a kialakult helyzetet.
Szólt arról is, hogy Oroszország hajlandó részt venni a Szíriába küldendő vegyifegyver-szakértők biztonságának a garantálásában.
(ma.hu )


Rjabkov: Bizonyíték van arra, hogy a szíriai ellenzéki használt vegyifegyvert


Az orosz diplomácia szerint bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a szíriai ellenzéknek köze van a vegyifegyver-támadáshoz. A szíriai hatóságok olyan anyagokat adtak át orosz diplomatáknak, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy az ellenzéki fegyvereseknek van közük a Damaszkusz külvárosában augusztus 21-én történt vegyifegyver-támadáshoz – közölte szerdán Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes.
Hétfőn vált ismertté az ENSZ-szakértőinek megállapítása, miszerint Gútában szarin ideggázt vetettek be a szíriai főváros külső negyedében végrehajtott támadásnál, amelynek az amerikai hírszerzés adatai szerint legalább 1400 áldozata volt. A világszervezet vegyifegyver-szakértői nem nevezték meg, kik alkalmazták a tömegpusztító fegyvert és nem tudták meghatározni az áldozatok pontos számát – emlékeztetett a lenta.ru orosz hírportál.
Szergej Rjabkov nem részletezte, milyen anyagokról, illetve információkról van szó és azt sem fejtette ki, mennyi idő kell azok feldolgozásához. A magas rangú orosz diplomata kedden a szíriai fővárosban Valíd Moallem külügyminiszterrel tárgyalt és találkozik Bassár el-Aszad elnökkel is.
Az orosz külügyminiszter-helyettes konstruktívnak nevezte megbeszéléseit, amelyeken közlése szerint az orosz és az amerikai külügyminiszter genfi tárgyalásain elfogadott keretmegállapodást vitatják meg. “A miniszter (Szergej Lavrov orosz külügyminiszter) megbízásából azon vagyunk, hogy elmagyarázzuk a megállapodásokat és megértessük, mennyire fontos, hogy azokat szigorúan betartsák és az is, hogy határidőre teljesítsék az (ENSZ) Vegyifegyver-tilalmi egyezményét annak tagállamaként” – idézte az orosz külügyminiszter-helyettest a Rosszija 24 állami hírtelevízió.
Rjabkov megjegyezte, hogy bár Szíria számára még nem kötelező a tilalmi egyezmény végrehajtása, a közel-keleti ország kész arra, hogy vállalt kötelezettségeit még annak hatályba lépése előtt teljesítse.
Az ENSZ-ben a múlt szombaton közölték, hogy megkapták az összes szükséges dokumentumot, így Szíria október 14-től a vegyi fegyverek tilalmáról szóló nemzetközi egyezmény (CWC) részese lesz.
A múlt szombaton Genfben elfogadott amerikai-orosz egyezség előírja, hogy szíriai kormánynak a héten listát kell készítenie a birtokában lévő vegyi fegyverek jellegéről és számáról, valamint az azokat tároló, gyártó és fejlesztő létesítményekről, és ezekhez azonnali és korlátlan hozzáférést kell biztosítania a nemzetközi ellenőrök számára.
(MTI)

Bal-Rad komm : A CIA erőltetett ütemben fegyverzi felfelé a sziriai kormány ellen hadakozó banditahadat, amely egyre elkeseredettebben veszi tudomásul, hogy nyugati szövetségesei eléggé megzakkantak a medve morgásától! Olyannyira, hogy jobbnak látják nem is szagolni Sziria felé! Egyenlőre!
Persze nem hagyják ők abba a mesterkedést! Azon sem lepődhetnénk meg, ha ismét vegyifegyvert vetne be a szir “kormányhadsereg”! Amely “megint átlépné az atlantisták által meghúzott vörös vonalat”!
Nade mi lesz akkor, ha az oroszok előterjesztik a bizonyitékot?
Izvinyitye pazsalusztá? Mü tolka hatyéli malenkaja vajna?


Amerikai szenátorok azt javasolják, hogy vezessenek be szankciókat az orosz bankok ellen Szíria miatt
Négy amerikai szenátor arra hívta föl az amerikai kormányt, hogy vezessenek be korlátozásokat a legnagyobb orosz bankok ellen, melyek, véleményük szerint segítséget nyújtanak a szíriai kormánynak.

A szenátorok véleménye szerint az orosz bankok tevékenysége segítségére van a szíriai hatóságoknak fegyverek vásárlásában és a polgárháború folytatásában.

Azt javasolják, hogy fagyasszák be az orosz bankok amerikai részvényeit, tiltsanak meg nekik mindenféle tevékenységet az Egyesült Államokban és vezessenek be korlátozásokat a munkatársaik külföldi utazásiara.
Oroszország Hangja


A török légvédelem lelőtt egy szíriai katonai helikoptert, mert megsértette a török légteret - jelentette be hétfőn Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes Ankarában.


Ma központi idő szerint 11:20-kor egy MI-17-es szír helikoptert lelőtt a török légvédelem. A miniszerelnök-helyettes szerint a helikopter legalább két kilométer mélyen hatolt be a török légtérbe. A határ szír oldalán zuhant le a légi jármű, ahol a militánsok fogságába esett a személyzetet. Egyelőre annyit tudni, hogy az egyik pilótát kivégezték a másik sorsa egyelőre ismeretlen.

Videó: Szíriai helikoptert lőttek le Törökország felett
http://www.dailymotion.com/video/x14soyz_sziriai-helikoptert-lottek-le-torokorszag-felett_news

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése