2013. szeptember 18., szerda

Megvan a gén, amellyel szemben a HIV-vírus tehetetlen

A HIV-vírusnak az emberi szervezetben való szétterjedését potenciálisan megakadályozó gént azonosítottak a Nature című tudományos folyóiratban szerdán megjelent tanulmányuk szerint a londoni King's College kutatói, akiknek felfedezése a HIV elleni új típusú kezelésekhez vezethet.
A kutatás korai szakaszát követően úgy tűnik, az MX2 nevű gén kulcsszerepet játszik a HIV kontrollálásában az emberi sejtekben. Ennek ismeretében a szakemberek új, kevésbé toxikus gyógyszereket dolgozhatnak ki - olyanokat, amelyek a szervezet természetes védekezőképességét fogják munkára és mobilizálják a vírussal szemben.
Noha még több évi kutatás vár rájuk, Mike Malim, a londoni egyetem kutatásának társvezetője rendkívül izgalmasnak nevezte az eredményeket, amelyek az eddig rendelkezésre álló ismereteket meghaladó információkkal szolgálnak arról, hogy a HIV miként lép kölcsönhatásba az immunrendszerrel. "Mindeddig nagyon keveset tudtunk az MX2 génről, de most már ismerjük lehetséges antivirális funkcióját és azt, hogy kulcsszereplő a HIV életciklusának sebezhetőségében" - fogalmazott közleményében Mike Malim.
Világszerte hozzávetőleg 34 millió HIV-fertőzött él, többségük a szegény és a fejlődő országokban. Ugyan - főként a tehetős államokban - sok hatásos gyógyszer áll rendelkezésre, amelyek hosszú életet biztosítanak a HIV-betegeknek, a szereknek gyakran mégis mellékhatásaik vannak és hosszú távon a gyógyszer-rezisztencia is gondot jelenthet.
Kutatásukban Malim és társai emberi sejteken végeztek laboratóriumi vizsgálatokat. A HIV-vírust egyfelől olyan sejtekbe juttatták be, amelyekben az MX2 "be volt kapcsolva", másfelől pedig olyanokba, amelyekben nem, vagy "le volt halkítva". Kiderült: azokban a sejtekben, amelyekben az MX2 le volt halkítva, az AIDS-et okozó vírus szaporodni és terjedni kezdett, azokban viszont, amelyekben be volt kapcsolva, nem volt képes ugyanerre.
Mike Malim szerint eredményeik arra utalnak, hogy az MX2 "kulcsjátékos" a vírus ellenőrzésének megteremtésében a HIV-vel élő emberek szervezetében, és ennek az új információnak az ismeretében két lehetséges út is adódik a gyógyszerfejlesztésre a gén felhasználásával. "Egyrészt lehetséges kifejleszteni egy MX2 szerepét utánzó molekulát, másrészt egy olyan gyógyszert, amely aktiválja a gén meglévő természetes képességeit" - fogalmazott.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése