2013. október 15., kedd

A magyar gázolaj a legdrágább

A régió országai közül továbbra is Magyarországon jutnak a legdrágábban gázolajhoz az autósok – számítható ki az autóklub friss ártáblázatából. Igaz, az augusztusi adatokhoz képest előnyünk minimálisra csökkent.

Üzemanyagárak a régióban
Most egy liter gázolajért nálunk 420 forintot kell fizetni, ami csak pár fillérrel haladja meg a szlovén és a szlovák átlagtarifát. Augusztusban e két ország tarifája még 10 forinttal alacsonyabb volt. Ma Ausztriában tankolva takaríthatunk meg ennyit. Jelenleg Szerbia és Horvátország körülbelül 20, Románia 40, Ukrajna pedig még mindig literenként 150 forinttal olcsóbb. A 399 forintos magyar benzinátlagár (a szerbekével együtt) a térség középmezőnyébe tartozik.
Szlovákia szokatlanul nagy, körülbelül 50 forintos különbséggel vezet. Szlovénia mintegy 40, Ausztria és Horvátország 10-15 forinttal drágább nálunk. Romániában mintegy 20, Ukrajnában körülbelül 100 forinttal olcsóbb a termék. Eközben az év első háromnegyedére már háromszázalékos gázolajforgalom-növekedést mért a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ). Ez 1127 millió liter normál gázolajat jelent, amihez 48millió liter prémiumtermék adódott.
A nagy hazai olajcégek adatait összefogó szervezet ugyanakkor a benzinértékesítésben még mindig kétszázalékos visszaesést tapasztalt. Ez 859 millió liter 95-ösből, 4,7 millió liter 98-asból és 21 millió liter prémiumtermékekből áll össze. Utóbbiak közel tízszázalékos emelkedése 1,7 százalékra javítja az összes benzin forgalmának csökkenési adatát.
Üzemanyagokból összesen az első háromnegyed év során 2,06 milliárd liter fogyott, ami 0,9 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakához képest. A MÁSZ-adatok alapján végzett számításaink szerint a harmadik negyedévben fogyott 314 millió liter benzin 0,3 százalékos emelkedést mutat a tavalyi év harmadik negyedéhez képest. A 434 millió liter gázolaj pedig majdnem hat százalékkal több, mint a 2012. harmadik negyedévi adat. Igaz, hasonlóan kiugró eredményt mutatott már ez év második negyedéve is. Az üzemanyag-eladások 2009 óta csökkennek, még a 2013. első félévi adatok is enyhe visszaesést mutattak 2012-höz képest. Wilde György főtitkár véleménye szerint remélhetően „megtörik az átok”.
A forgalmazóknak nagy örömre azonban egyelőre nincsen különösebb okuk, hiszen 2009 első kilenc hónapjában még 2,45 milliárd liter üzemanyag fogyott a tagvállalatok kútjainál, míg a mostani szint ennél 20 százalékkal alacsonyabb. A héten egyébként a benzin négy, a gázolaj két forinttal lett olcsóbb. Utóbbi átlagára még mindig viszonylag magas tartományban jár. Ám a benzin – az autóklub számításai szerint 400 forint alatti, lapunk kimutatásai alapján pár forinttal még 400 forint feletti – átlagára adataink szerint 2012. január 2. óta ennél csak magasabb volt.
(NOL)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése