2013. október 15., kedd

Ahogy arról kedden írtunk http://index.hu/belfold/2013/10/08/feloszlattak_a_devizahitelesek_tunteteset/ , a rendőrség október 3-án, csütörtök hajnalban hirtelen feloszlatta a devizahitelesek Orbán Viktor háza előtt már egy hónapja tartó sátorozós demonstrációját. Az intézkedés a Terrorelhárítási Központ döntésére hivatkoztak, mely területlezárást rendelt el csütörtöktől a miniszterelnök házának környékére az izraeli nagykövet és "más védett személyek" látogatására hivatkozva. A biztonsági szempontokra hivatkozó területlezárást "szükséges ideig, de legkésőbb 2013. december 31-én 24.00 óráig" tartják fent.

A felháborodott hitelkárosultak az intézkedés hallatára "demokratikus jogaik csorbítása" miatt bejelentették, hogy október 17-én az izraeli nagykövetségnél is demonstrálnak egyet.

De a több furcsasággal - melyekről cikkünkben olvashat - tarkított történet egy újabb, radikális fordulatot vett: a devizahitelesek elbeszélése szerint Ilan Mor izraeli nagykövet személyesen tájékoztatta egyik szervezőjüket arról, hogy ő nem is járt a miniszterelnöknél.
kep.cdn.index.hu/1/0/496/4964/49643/4964370_3d9c552a2b4be2e12f8074f077ec46e9_o.jpg



Póka László, a hitelkárosultak nevében fellépő "Nem adom a házamat" mozgalom vezetője ugyanis szerkesztőségünknek is eljuttatott levele szerint feleségével együtt október 9-én a tüntetések előtti szokásának megfelelően területbejárást tartott a követség Rózsadombon található épületénél, amikor a személyzet megállította és igazoltatta őket. Majd amikor kiderült, mi járatban vannak, maga a nagykövet, Ilan Mor fogadta őket, és tolmács segítségével közel egy órán keresztül beszélgettek.

Az egyébként a Jobbik devizaügyi kerekasztalában is résztvevő Póka elmondása alapján a nagykövet egyetértett törekvéseikkel, és megemlítette, hogy Izraelben egymillió ember vonult az utcára hasonló ügyben. A szólásszabadságot is fontos értéknek nevezte, és kifejezte megdöbbenését amiatt, hogy rá hivatkozva távolíttatták el őket az Orbán-rezidencia közeléből - mivel ő akkor nem is tartózkodott a miniszterelnöknél. Ilan Mor Póka szerint azt is szorgalmazta, hogy a felelősöknek nyilatkozniuk kéne arról, "miért keverték bele Őt ebbe a belpolitikai vitába".

A meredek állítások igazságtartalmáról természetesen megkérdeztük Izrael Állam Nagykövetségét is, ahonnan azt megerősítették, hogy Póka László és felesége valóban ott jártak, és az Ilan Morral zajlott találkozó "barátságos és nyitott hangulatban" zajlott. Azt az állítást azonban nem kívánták kommentálni, miszerint a nagykövet tagadta az Orbán Viktornál való vendégeskedést, mivel "nem nyilatkozhatnak a követségen zajló találkozók tartalmáról".
Index/
Balog István: Orbán Viktor moratóriumot ígért? Csak ma öt kilakoltatás van Budapesten. (2013.10.15)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése